Все статьи Свадебные традиции Обручки та заручальні кільця: все, що ти хотіла знати

Обручки та заручальні кільця: все, що ти хотіла знати

Каблучка – один із головних символів заручин та шлюбу. Але поруч із мріями про заповітну прикрасу постає стільки запитань! Ми розповімо тобі про ці прикраси все: звідки взялася традиція носити обручки, на який палець її потрібно одягати, як вибрати ідеальну пару до неї і, звичайно, як правильно носити обручку та заручне кільце.

Звідки взялася традиція носити заручні кільця та обручки?

Вперше каблучка стала символом одруження ще у Стародавньому Єгипті. Спочатку цю прикрасу носила лише дівчина, ніби показуючи, що вона належить лише своєму чоловікові. Крім того, зовнішній вигляд кілець у єгиптян значно відрізнявся від того, до чого ми звикли: коробочками від Тіффані, діамантами та рожевим золотом там не пахло. Довгий час єгипетські наречені отримували в подарунок кільця зі шкіри, кісток тварин або очерету.

У Стародавньому Римі до питання підходили вже серйозніше – там наречений дарував сім'ї нареченої каблучку з металу, як символ зобов'язання забезпечувати нову ланку суспільства.

Справжній шик і розквіт заручних кілець і обручок розпочався в Італії під час Епохи Відродження: тоді в моду увійшли кільця зі срібла, прикрашені дорогоцінним камінням – вже досить близько до того, що для нас звично, правда?

А ось знамените кільце з діамантом – лише надуспішний рекламний хід однієї ювелірної компанії в минулому столітті. Завдяки масштабній рекламній акції, ювеліри змогли переконати пари в тому, що лише каблучка з діамантом – справжнє підтвердження щирих почуттів.

Як носити заручальну каблучку?

Найчастіше, в день пропозиції обранець одягає заручальне кільце нареченій на безіменний палець. Однак у різних країнах вибирають різні руки для обручки. В Україні частіше заручальне кільце до весілля носять на безіменному пальці правої руки.

Чим відрізняється заручальне кільце від обручки?

Перша і найголовніша відмінність заручального кільця від обручки в тому, що ці прикраси символізують. Одягаючи заручальне кільце на палець коханої, чоловік демонструє серйозні наміри і бажання будувати сім'ю з цією дівчиною. Вона, в свою чергу, дає на це згоду. Але все ж таки заручини – це лише підготовка до нового етапу відносин і рішення прожити разом “довго та щасливо”.

Обручки надягають і чоловік, і дружина, як символ шлюбу і яскравий сигнал "Гей, на каву не запрошувати, мене чекають вдома" :)

Друга важлива відмінність – це зовнішній вигляд. Часто обручки виглядають не так яскраво, як заручальне кільце. Все ж таки з дня весілля це щоденний аксесуар, який повинен поєднуватися як з вечірнім вбранням, так і з повсякденними речами. До того ж, це парний аксесуар, тому кільця дружини і чоловіка найчастіше виконані в одній стилістиці, нехай і з деякими відмінностями.

Як носити обручку та заручальне кільце?

Найчастіше в Україні заручальне кільце дівчина носить до весілля на безіменному пальці правої руки, а в день церемонії наречений змінює його на обручку. Після цього заручальне "кочує" на інше місце, наприклад, на середній палець лівої руки або відкладається в скриньку і його надягають тільки на вечірні виходи.

Якщо на заручини наречений порадував тебе досить яскравим кільцем з великим каменем, ми радимо не носити його на постійній основі. Бо деякі моделі кілець чіпляються за одяг або інші тканини в повсякденному житті. Загалом, посуд у них мити незручно, а ось вийти на побачення – саме те :) Так і тобі буде спокійніше, і прикраса залишиться цілою.

Як носити обручку і заручальне кільце на одному пальці?

Іноді родичі бувають надмірно схильні до стереотипів або забобонів, особливо напередодні весілля. Звичайно ж, з приводу кілець теж знайдуться правила, які пояснюються тільки словами "Так треба, все так роблять, ти що, найрозумніша тут?" Справді, традиційно кільце з заручин знімають перед церемонією одруження, але якщо воно дуже подобається – навіщо позбавляти себе радості і ховати красу в скриньку?

Конституція не забороняє носити і заручальне кільце, і обручку разом – так що все залежить від твоїх бажань. Ось кілька варіантів, як їх можна носити:

  • На одному пальці, заручальне ближче до долоні. Один з найлогічніших варіантів, адже наречений спочатку дарує нареченій заручну обручку, а через час вже на весіллі – надягає обручку зверху.
  • На одному пальці, обручка ближче до долоні. У день весілля наречена знімає заручне кільце, а через час після церемонії повертає його на палець, уже поверх обручки. До того ж, тут є зворушлива метафора: так символ шлюбу та сімейних зв'язків виявляється ближче до серця :)
  • На безіменних пальцях різних рук. У такому разі навіть не потрібно сильно морочитися, чи ідеально підходять один одному прикраси. Заручальне переміщають на ліву руку, а обручку надягають на праву.
  • Обручка на безіменному пальці, заручальна – на будь-якому. Іноді буває, що нареченому не вдається точно підгадати розмір кільця для заручин. Такий варіант буде набагато зручніше, якщо з безіменного пальця заручне кільце спадає.

Чи можна носити обручку на ланцюжку на шиї?

Альтернативний спосіб носити обручку – на ланцюжку на шиї. Не хвилюйся: ми дістали свою магічну кулю і перевірили напевно – ніяких забобонів і поганих прикмет з цим не пов'язано :) Просто трапляються ситуації, коли носити обручку на пальці не виходить з тих чи інших причин. Ось кілька із них:

Особливості професії. На деяких роботах носити обручку на пальці може бути небезпечним, травмуючим або негігієнічним. Погодься, лікарям чи кондитерам краще не втрачати прикраси на роботі :)

2 Вагітність. В очікуванні малюка тіло жінки часто страждає від набряків – на пальцях це теж позначиться. Тому, коли ви плануєте поповнення в сім'ї, кільце варто зняти заздалегідь, інакше це може стати дуже проблематичним.

3 Травми. Опіки, садна, переломи та інші "радощі життя" – вагома причина, щоб тимчасово носити обручку на ланцюжку на шиї.

Як підібрати обручку до заручального кільця?

Звичайно, без примірок тут не обійтися :) Але ми дамо тобі список з декількох факторів, на які слід звернути увагу при виборі ідеальної пари до твого кільця.

Метал та його колір

Щоб обручки та заручальні кільця добре поєднувалися, обов'язково звертай увагу на метал. Наприклад, до рожевого золота звичне жовте явно не підійде, а ось платина чи біле золото можна спробувати. В ідеалі потрібно підібрати обручки з одного матеріалу.

Дорогоцінний камінь

Звичайно, ідеальна пара – діамант + діаманти :) Але все активніше в моду входять альтернативні дорогоцінні камені – опал, кварц, олександрит. Ти можеш поєднувати прозорі камені з кольоровими, але стеж за текстурою, ограновуванням і чистотою каменів: наприклад, поряд з діамантом чудово виглядатиме аквамарин, місячний камінь виглядатиме каламутно і непомітно, а перли зовсім не впишуться через свій специфічний вигляд.

Тип декорування кілець

Якщо ти збираєшся носити разом заручне кільце і обручку, дуже важливо не переборщити :) Наприклад, якщо обидва кільця інкрустовані тільки дрібним камінням, то вони будуть зливатися разом, а оригінальний дизайн обручки (наприклад, форма вісімки або триніті – коли одне кільце ніби сплетено з трьох різних металів) погано поєднуватиметься з солітером з великим центральним каменем. Ідеальне збалансоване поєднання – солітер і кільце з низкою дрібного каміння або з простою класикою.

Вибір обручки – це дуже важливо, але попереду чекає стільки справ для весільної підготовки! Щоб зробити твоє життя простіше, ми створили найзручніший Онлайн-планувальник для самостійних наречених: тут ти знайдеш Список справ, Калькулятор бюджету, інтерактивний Список гостей та багато інших корисностей :) Нехай твоя підготовка буде легкою та приємною.

ПРЕДЫДУЩАЯ СТАТЬЯ 5 «проблем», які є нормальними у здорових стосунках
СЛЕДУЮЩАЯ СТАТЬЯ Найкращі дати для весілля у 2024 році
Читайте также
Маленькая и уютная свадьба – модная тенденция в Украине
Свадебные традиции
Маленькая и уютная свадьба – модная тенденция в Украине
Подружки невесты: musthave современной свадьбы
Свадебные традиции
Подружки невесты: musthave современной свадьбы
Фразы для гравировки на обручальных кольцах
Советы и идеи от YesYes
Фразы для гравировки на обручальных кольцах
Запрошення на зимове весілля: ідеї і натхнення
Гости, приглашения
Запрошення на зимове весілля: ідеї і натхнення
Каталог свадебных услуг

Все свадебные специалисты, рестораны и салоны

Смотри весь Каталог

Выберите вашу роль на свадьбе

Я готовлюсь к свадьбе Я свадебный специалист

Пишите сюда все Ваши вопросы, идеи,
замечания и просто мысли по поводу
работы нашего портала