Все статьи Советы и идеи от YesYes Шлюбний контракт в Україні: на що впливає та як укласти?

Шлюбний контракт в Україні: на що впливає та як укласти?

Завдяки голлівудським фільмам, думка про шлюбні договори склалася неоднозначна. Наче це мало не контракт з дияволом, який дозволить відсудити все майно з надуманих причин і залишити одного з подружжя ні з чим. Крім того, деякі пари вважають, що укладення шлюбного договору – це передчасні думки про розлучення, що ніяк не може сусідити з любов'ю, романтикою та підготовкою до весілля.

Ми хочемо розвіяти ці міфи та розповісти, навіщо ж укладають шлюбний контракт в Україні насправді. А остаточне рішення вже лишається за вами.

Що таке шлюбний контракт

Шлюбний договір (або шлюбний контракт) – це нотаріально завірена угода між подружжям. У цьому документі описані матеріальні питання: майно, фінанси та нерухомість.

Важливий момент: договір впливає не лише на розподіл майна у разі розлучення. Він також регламентує ваші фінансові питання у шлюбі – хто платить за певними кредитами, хто володіє квартирою чи дачею, хто зобов'язується оплачувати навчання дітей тощо.

Навіщо і коли укладати шлюбну угоду

Фінансові питання нерідко стають каменем спотикання та причиною непорозумінь у сімейному житті. Звичайно, ми бажаємо вам довгих років щасливого шлюбу, але життєві обставини можуть складатися по-різному. Шлюбний договір зможе уберегти вас від зайвих конфліктів через поділ майна та значно полегшить цей процес: не забувай, що судові розгляди не лише потріплють вам нерви та погіршать стосунки, а й стануть значними фінансовими витратами.

Також цей документ стане в нагоді не тільки при оформленні розлучення. Він допоможе розібратися та домовитися, кому яке майно належить, хто виплачує кредити чи відповідає за оплату медичних страховок та відпусток. Такий порядок у фінансових справах вашої родини не тільки вирішить фінансові конфлікти ще до їх виникнення, а й у деяких випадках зможе вберегти від шахрайства третіх осіб. Отже повір, шлюбний договір – це не прояв дріб'язковості чи меркантильності, це прозорість та відчуття безпеки: важливі питання не доведеться вирішувати на емоціях, адже ви заздалегідь, у спокійній обстановці та доброзичливій атмосфері все обговорите та домовитеся так, як вважаєте за правильне.

До речі, укладати шлюбний договір необов'язково напередодні весілля або одразу після нього. Укласти договір ви можете у будь-який момент шлюбу: наприклад, коли у вас запланована купівля великого майна або народження дітей.

Важливий момент: договір може регулювати права (загальні для подружжя або одноосібні для одного з них) на те майно, яке планується купити, а не вже придбане. Давай розберемося на прикладі, щоб було зрозуміліше :) Мишко і Таня вже перебувають у шлюбі і разом купили квартиру через рік після одруження. До весілля Михайло вже мав машину, а зараз вони хочуть купити дачу за містом. Якщо пара укладе договір до купівлі дачі, то Мишко залишиться єдиним власником машини (купівля до шлюбу), квартира буде спільним майном (нажите у шлюбі), а права на майбутню дачу можна визначити договором.

Що можна описувати у шлюбній угоді

За допомогою шлюбної угоди в Україні законно можна розподілити між подружжям такі пункти:  

  • Права на власність (рухому і нерухому), яку ви придбали у шлюбі або до нього;
  • Права на заощадження на банківських рахунках;
  • Розмір доходів кожного з подружжя, який не включається у загальний сімейний бюджет;
  • Відповідальність за виплату кредитів;
  • Розподіл відповідальності за покупки та витрати (наприклад, медичне страхування, оплату навчання дітей, відпусток);
  • Розмір і тривалість виплати аліментів після розлучення;
  • Права на володіння ювелірними прикрасами, придбаними одним з подружжя.

Що не можна описувати у шлюбному контракті

В Україні заборонено регламентувати особисті відносини шлюбним договором. Тобто, закріпити за чоловіком обов'язок прати свої шкарпетки самостійно щонайменше двічі на тиждень за допомогою контракту не вийде :)

Також закон не дозволить набрати чинності правилам із договору, які порушують права дітей або ставлять одного з подружжя у невигідне становище. Навіть якщо ваш юрист та нотаріус закріплять такі правила у контракті, суд визнає їх недійсними. Наприклад: не можна прописати пункт, за яким ініціатор розлучення немає права бачитися з дітьми, оскільки це порушення батьківських прав. Після розлучення таку вимогу суд задовольнить лише у випадку, якщо обвинувачений батько справді згубно впливає на дітей та якимось чином порушує їхні права.

Не пройде і знамените правило з американських фільмів "у разі зради все майно переходить тому з подружжя, хто зберіг вірність". Як пам'ятаємо з попереднього абзацу, така умова ставить у невигідне становище іншу особу – етичні міркування та особисті взаємини пари не повинні впливати на фінансовий контракт.

Як укласти шлюбну угоду в Україні

Для правильного складання шлюбної угоди вам знадобиться допомога юриста, а для його завірення – послуги нотаріуса.

Приклад шлюбної угоди ти можеш скачати на сайті WonderLegal.

Для оформлення договору вам знадобляться наступні документи: 

  • Паспорти,
  • Ідентифікаційні коди,
  • Свідоцтво про шлюб (або довідка з РАЦСу про те, що ви вже подали заяву на реєстрацію),
  • Свідоцтво про народження дитини (якщо ви вже стали батьками і хочете прописати пункти, що стосуються дітей, у договорі),
  • Оригінали документів про володіння тим майном, права на яке ви хочете регламентувати у шлюбному договорі .

Розірвати шлюбний договір або змінити його умови теж нескладно, якщо на це згодні обидва партнери. В іншій ситуації розірвати шлюбний договір можна за умови, що його пункти порушують права одного з подружжя, обмежують його в майнових правах або негативно впливають на дітей.

ПРЕДЫДУЩАЯ СТАТЬЯ Час купити весільну сукню зі знижкою: добірка, що врятує твій бюджет
СЛЕДУЮЩАЯ СТАТЬЯ 5 корисних звичок, які покращать ваше подружнє життя
Читайте также
Покупка обручального кольца с бриллиантом: что стоит знать
Советы и идеи от YesYes
Покупка обручального кольца с бриллиантом: что стоит знать
Первая брачная ночь: как сделать её незабываемой
Советы и идеи от YesYes
Первая брачная ночь: как сделать её незабываемой
Свадьба в стиле Рустик
Цвет и стиль свадьбы
Свадьба в стиле Рустик
Выбор свадебного платья по типу фигуры – советы от экспертов YesYes
Образ жениха и невесты
Выбор свадебного платья по типу фигуры – советы от экспертов YesYes

100 шагов свадебной подготовки от YesYes.ua

Чтобы вы ничего не забыли во время подготовки к свадьбе и чтобы не пришлось “рыться” по всему интернету в поисках информации о подготовке, YesYes сделал для вас ОЧЕНЬ ПОЛЕЗНУЮ ШТУКУ - Список дел невесты.

Там уже собраны в одном месте все свадебные дела! Если хочется больше информации по каждому шагу, просто щелкните по пункту - раскроется статья. Выполненные пункты отмечайте галочками. Все очень просто :)

Перейти в Список дел

Выберите вашу роль на свадьбе

Я готовлюсь к свадьбе Я свадебный специалист

Пишите сюда все Ваши вопросы, идеи,
замечания и просто мысли по поводу
работы нашего портала