Все статьи Советы и идеи от YesYes 5 корисних звичок, які покращать ваше подружнє життя

5 корисних звичок, які покращать ваше подружнє життя

Шлюб – це не тільки щасливі моменти, а й щоденна рутина, в якій треба вміти домовлятися, йти на компроміси і прислухатися один до одного. У цій статті YesYes надасть 5 порад, які допоможуть вам побудувати міцні і щасливі стосунки, яким не страшні побутові негаразди. 

Ставте себе на перше місце

Здоровий егоїзм – це не вада, а правильна розстановка пріоритетів. Навіть у літаках кажуть: “Спочатку надягніть кисневу маску на себе, а потім на того, хто сидить поряд”. Це має сенс і у стосунках. Ти не можеш підтримувати партнера, дарувати йому кохання і турботу, якщо сам не відчуваєш у собі сил і достатнього емоційного ресурсу. А турбота про іншого всупереч власним потребам призведе лише до пасивної агресії.

У щасливій парі щасливими мають бути обидва партнера. І кожен з нас в першу чергу несе відповідальність за власний стан. Тому замість того, щоби вимагати турботи від коханого чи піклуватися про нього через силу, запитай себе: “Як я можу потурбуватися про себе сама? Що я можу зробити, щоби почуватися краще?” 

Самостійність, доросла позиція і вміння бути для себе цікавою і підтримуючою людиною – це дуже приваблює :) 

Дотримуйтеся особистих кордонів

Так, на початкових етапах всі ми любимо “приклеїтися” до другої половинки, але у довгостроковій перспективі щасливий шлюб будується на повазі до особистих кордонів кожного. Ви не зобов’язані ділитися паролями від соцмереж, якщо не хочете цього, брати коханого на усі посиденьки та розповідати кожну дрібницю, яку почули від подруг. І пам’ятаємо, що він також не зобов’язаний все це робити :)

Дозволь собі і коханому залишити певний простір для себе і разом навчіться обговорювати моменти, де відчуваєте порушення меж. Це позбавить вас великої кількості дискомфорту і невдоволення у стосунках, якщо ви навчитеся не тільки витримувати ці кордони, а й дипломатично їх відстоювати. 

Підсумки дня

“Як в тебе пройшов день?”, “Як ти почуваєшся?”, “В тебе все добре?” – ці маленькі щоденні запитання за вечерею можуть здаватися дрібничкою, але саме з таких крихт турботи і складається щасливий шлюб. Разом навчіться задавати ці запитання на постійній основі і щиро на них відповідати. Завдяки такому щоденному чек-апу ви зможете відстежити якісь неприємності ще на етапі їх формування, а не коли вони перетворюються у скандал. 

Також ця щоденна вправа на розвиток емпатії допоможе вам більш усвідомлено ставитися до настрою один одного і підлаштовувати рутину під емоційні потреби кожного. Уяви ситуацію: у тебе був важкий день на роботі, ви зчепилися з колегою на перерві, в магазині була величезна черга, а на вулиці машина заляпала брудом твоє пальто. Вислухавши це ввечері, твій коханий жаліє тебе, робить гарячий чай і вмикає твій улюблений ромком, щоб подивитися його разом і розслабитися. Так вечір буде врятовано, правда? 

А тепер навпаки: ти роздратована і втомлена, мовчиш про це все, і тут будь-яка помилка чи неуважність партнера може стати останньою краплею перед вибухом негативу. Замість кіно – сварка і взаємне невдоволення. Всього 5 хвилин розмови про стан і готовність підтримувати і дослухатися до рідної людини могли б все виправити. 

Не ігноруйте дискомфорт

Люди не ідеальні, і твій принц на білому коні теж може розкидувати шкарпетки, лишати брудний посуд чи не прибирати вологі рушники з ванної. І це дратує :) Найгірше, що можна зробити у цій ситуації – мовчати і копити невдоволення у собі. “Але хіба стосунки покращаться, якщо я щоденно буду його пиляти за ці дрібниці?” – спитаєш ти і матимеш рацію. 

Психологи радять змінити формулювання свого невдоволення, щоби не заганяти свого партнера у стан захисту чи контратак. Замість “ти знову залишив цю довбану брудну тарілку, тобі взагалі плювати на мої прохання?”, додай у свій коментар те, за що ти вдячна сьогодні партнеру. Наприклад: “Любий, я дуже ціную, що ти сьогодні допоміг мені з покупками і приготуванням вечері. Але будь ласка, помий за собою посуд, щоби ми вдвох могли потім відпочити”. Так він почує, що ти бачиш його допомогу і цінуєш її, а не концентруєшся лише на негативі.  

Скоріш за все цю розмову доведеться повторювати кілька разів перед тим, як нова звичка закріпиться, але з таким підходом процес не буде призводити до щоденних сварок. 

Не бійтеся звертатися по допомогу

Потроху в нашому суспільстві перестають стигматизувати психологічну допомогу і турботу про емоційний стан. І якщо до особистої психотерапії всі починають звикати, то психологічне консультування пар все ще здається дивним. Ми закликаємо не ігнорувати свої потреби і проблеми через думку оточуючих. Всі пари (навіть ті ідеальні з Інстаграму) проходять через складні етапи і кризи і не завжди з цією напругою вдається впоратися самотужки. 

Звертатися по професійну допомогу – це нормально, і може допомогти врятувати стосунки у важких ситуаціях. Якщо ви відчуваєте, що розмови заходять у замкнуте коло і вам не вдається почути один одного, сімейний психолог допоможе знайти рішення. 

ПРЕДЫДУЩАЯ СТАТЬЯ Шлюбний контракт в Україні: на що впливає та як укласти?
СЛЕДУЮЩАЯ СТАТЬЯ Що подарувати на 14 лютого? Ідеї подарунків для Нього і для Неї
Читайте также
5 звездных свадеб: роскошь и помпезные традиции
Советы и идеи от YesYes
5 звездных свадеб: роскошь и помпезные традиции
Фотодобірка: ідеї для готичного весілля в стилі Гелоуін
Советы и идеи от YesYes
Фотодобірка: ідеї для готичного весілля в стилі Гелоуін
Красивый свадебный фильм: как не разочароваться результатом работы видеографа
Свадебное фото
Красивый свадебный фильм: как не разочароваться результатом работы видеографа
Сценарий свадьбы: рассказывают профессиональные свадебные ведущие
Интервью с экспертами
Сценарий свадьбы: рассказывают профессиональные свадебные ведущие

100 шагов свадебной подготовки от YesYes.ua

Чтобы вы ничего не забыли во время подготовки к свадьбе и чтобы не пришлось “рыться” по всему интернету в поисках информации о подготовке, YesYes сделал для вас ОЧЕНЬ ПОЛЕЗНУЮ ШТУКУ - Список дел невесты.

Там уже собраны в одном месте все свадебные дела! Если хочется больше информации по каждому шагу, просто щелкните по пункту - раскроется статья. Выполненные пункты отмечайте галочками. Все очень просто :)

Перейти в Список дел

Выберите вашу роль на свадьбе

Я готовлюсь к свадьбе Я свадебный специалист

Пишите сюда все Ваши вопросы, идеи,
замечания и просто мысли по поводу
работы нашего портала