Все статьи Свадебные традиции Весільні традиції: як зробити їх сучаснішими?

Весільні традиції: як зробити їх сучаснішими?

Весільних “так треба” вистачить на цілий талмуд: традиції та прикмети описують буквально кожен крок, зітхання та погляд наречених. І якщо деякі з них дуже милі та зворушливі (згадай церемонію сімейного вогнища!), то інші безнадійно застаріли і викликають лише незручність. У цій статті YesYes розповість тобі, як зробити весільні традиції сучаснішими та приємнішими.

Весільна традиція №1. "Гірко!"

Давня весільна традиція, яка сприймається як сама собою зрозуміла. Особливо родичі старшого покоління обов'язково закінчують свій тост злощасним криком "Гірко!" і розчаровано зітхають, якщо рахунок не дійшов хоча б до 20.

З одного боку в поцілунках молодят немає нічого такого, але всі ми різні: деякі починають бентежитися через прояви почуттів на замовлення, а інші зляться, бо їм не дають розслабитися і поїсти :)

Сучасна альтернатива

Якщо ви проти "Гірко!", варто заздалегідь попередити про це гостей: наприклад, вказавши це у запрошеннях. Крім того, на допомогу може прийти ведучий, якщо ви його попросите: у жартівливій та ненав'язливій формі він зможе переключити увагу гостей.

Весільна традиція №2. Наречену не мають завчасно бачити у весільній сукні

За старою традицією, весільну сукню потрібно ховати за сімома замками від нареченого, приховувати фотографії з примірки і не підпускати до кімнати нареченої, поки образ не буде готовий до кінця. Може, не варто ставитися до цього так серйозно? :)

Сучасна альтернатива

Дотримання цієї традиції може подарувати дуже зворушливий момент: наприклад, на Заході до першої зустрічі наречених у закінчених образах ретельно готуються, обирають мальовниче місце, а фотографи та відеографи ловлять кожен момент зустрічі. Докладніше про варіанти цієї традиції ти можеш прочитати в нашій статті про “перший погляд” :)

Порада від YesYes: не сприймайте цю традицію як жорстку заборону. Все популярнішим стає спільний ранок та збори наречених. Якщо у цей день ви не хочете розлучатися ні на секунду – жодні прикмети та забобони не повинні вам заважати.

Весільна традиція №3. Кидання букету

Скільки подружок наречених полегло у нерівних битвах за символ швидкого заміжжя... Ми, звичайно, жартуємо, але такий азартний момент змагання може породжувати непотрібну конкуренцію та потріпати сукні та укладки холостячок.

Сучасна альтернатива

Зараз вигадується дедалі більше варіантів боротьби за букет: вікторини, головоломки, танцювальні баттли. Давай розповімо про дві цікаві варіації.

Варіант 1. Золотий ключик

Наречена замикає букет у золотій клітці. Кожна із претенденток вибирає ключик на свій смак – серед муляжів до замку підходить лише один. Потім учасниці по черзі перевіряють свої ключі, а переможниця з ключем, що підійшов, забирає букет.

Варіант 2. Стрічки

Для цього обряду знадобляться довгі атласні стрічки: їх має бути стільки ж, скільки незаміжніх дівчат. Одну стрічку наречена прив'язує до букета, а решту міцно тримає в руці так, щоб ніхто не зрозумів – тримає вона ту саму правильну стрічку чи ні. Дівчата стають у коло, вибирають собі стрічку, потім одночасно тягнуть на себе, а наречена відпускає букет і стрічки. Букет отримує та, яка обрала потрібну стрічку, прив'язану до квітів.

Весільна традиція №4. Підв'язка

Чоловіча версія кидання букета: вважається, що той, хто спіймав підв'язку нареченої, скоро попрощається з холостяцьким життям. Ось тільки процес зняття такої інтимної частини гардеробу подобається далеко не всім. Хтось до весілля боявся цілуватися на очах у батьків, а тут одразу такі подробиці особистого життя :)

Сучасна альтернатива

Дедалі більше пар вибирають кидати бутоньєрку нареченого замість підв'язки. Суть традиції лишається, але зникає зайва неоднозначність.

Весільна традиція №5. Зняття фати

Давня українська традиція, що символізує прийом нареченої у сім'ю чоловіка. Свекруха знімає з невістки фату і замість неї пов'язує хустку – це символ прощання із вільним дівочим життям. Але як же не хочеться псувати зачіску цією хусткою.

Сучасна альтернатива

Якщо для ваших сімей цей обряд важливий, але носити хустку ти категорично не хочеш, давай замінимо цю частину. Наприклад, мама нареченого може зняти з тебе фату і вплести в зачіску квітку або просто поцілувати в лоба на знак того, що вона тебе любить і приймає в сім'ю. Це буде не менш символічно та зворушливо.

Весільна традиція №6. Осипання наречених

Чим тільки не кидаються в молодят :) Цукерки, монетки, конфетті та крупи – з таким набором можна і після весілля поснідати. Мінуси очевидні: зачіска наражається на небезпеку, крупа може застрягти в найнесподіваніших місцях корсету, та й монетки б'ються боляче.

Сучасна альтернатива

Краще заздалегідь підготувати паперові пакети або конуси з пелюстками для обсипання. Це виглядатиме красивіше та безпечніше, а сміття залишиться менше. Пелюстки троянди або лаванди однозначно приємніші, ніж рис :)

Не забудь уточнити у РАГСі, чи дозволено цей весільний обряд. Іноді трапляються випадки, що працівники РАГСу виходять лаятися з гостями через сміття, а таке явно не вписується в настрій свята. Якщо ж ви проводите виїзну церемонію – заздалегідь попереди адміністратора локації, що знадобиться прибирання.

Весільна традиція №7. Крадіжка нареченої

Вкрасти наречену посеред весілля – майже ідея фікс у гостей, що війшли в кураж :) Багатьом хочеться відчути цей дух авантюризму і пограти в шпигунів. Ось тільки не всі дівчата хочуть пропускати частину бенкету, ховаючись у машині чи підсобних коридорах ресторану.

Сучасна альтернатива

Під час обговорення сценарію, проговоріть з ведучим, що ти не бажаєш пропадати посеред вечора і чекати на порятунок. Разом обміркуйте, що ви можете запропонувати гостям "вкрасти" – наприклад, це може бути черевичок або підписана пляшка шампанського. Для дорослих серйозних гостей гра в крадіжку – це законний привід подуріти, тож дайте їм цю можливість :)

ПРЕДЫДУЩАЯ СТАТЬЯ Про що жалкують молодята після весілля?
СЛЕДУЮЩАЯ СТАТЬЯ Шкідливі поради: як перетворити весільну підготовку у нічний жах?
Читайте также
Символічна весільна церемонія: 10 кращих прикладів
Свадебные традиции
Символічна весільна церемонія: 10 кращих прикладів
Символическая свадебная церемония: 10 лучших примеров
Свадебные традиции
Символическая свадебная церемония: 10 лучших примеров
Свадебная прогулка: с гостями или без?
Планирование и организация
Свадебная прогулка: с гостями или без?
Что нужно знать об освещении свадебной локации? Разбираемся с YesYes
Декор и флористика
Что нужно знать об освещении свадебной локации? Разбираемся с YesYes
Здесь молодожены ищут специалистов

Создано уже 4202 тендеров на YesYes

  1. Создавай объявления (тендеры)
  2. Получай предложения от специалистов
  3. Выбирай лучших
Тендеры помогают сэкономить массу времени на поиски.

Смотреть тендеры Создать тенедер

Выберите вашу роль на свадьбе

Я готовлюсь к свадьбе Я свадебный специалист

Пишите сюда все Ваши вопросы, идеи,
замечания и просто мысли по поводу
работы нашего портала