Все статьи Планирование и организация Весільний бюджет: головні помилки

Весільний бюджет: головні помилки

Скласти весільний бюджет – важливий, хоч і не найприємніший крок у весільній підготовці. Якщо приділити йому мало уваги, можна встигнути витратити всі гроші, так і не оплативши найпотрібніші покупки та послуги. Щоб ти не потрапила в таку ситуацію, ми підготували тобі список типових помилок при фінансовому плануванні весілля. Дотримуйся порад від YesYes і нехай твої гроші завжди будуть під контролем.

Витрачати без плану

Гроші люблять рахунок, особливо під час планування такого масштабного свята. Перш ніж починати витрачати ваш весільний бюджет, потрібно його спланувати. Звичайно, у процесі підготовки будуть коригування та зміни планів, але треба позначити список витрат і кількість грошей хоча б загалом.

На щастя, тобі на допомогу поспішає Планер Бюджету від YesYes! Ми створили найзручніший інструмент, завдяки якому всі твої фінанси будуть у повному порядку: ти зможеш наочно побачити, який у вас бюджет і скільки ще можна витратити, які суми і кому ти внесла як завдаток або сплатила повністю. Більше жодних нервових пошуків чеків та уточнень, чи було внесено завдаток :)

Не економити

Ми не закликаємо перетворюватися на скнару та влаштовувати психологічні бої за знижки, але чому б не зберегти бюджет там, де є така можливість? 

По-перше, критично передивись список гостей. Банкет – один із найоб'ємніших пунктів бюджету, і кожен гість, якого покликали лише тому, що “так треба”, обійдеться вам у копійчину. Ти готова купувати дешевшу сукню, щоби покликати колег з іншої філії чи давно забуту п'ятиродну сестру? :) Завжди думай про те, кого з гостей ви з нареченим справді хочете бачити у ваш важливий день.

По-друге, подумай про пору року. Гарне весілля можна організовувати не лише влітку. Більше того, взимку та восени вона вийде ще й значно дешевше без зайвих утисків. Весільні спеціалісти вільні на більшість дат, ресторани та майданчики знижують вартість через несезон та ще й весільні сукні потрапляють на розпродажі – суцільні плюси, якщо не потрапиш у хвилю новорічних корпоративів :)

По-третє, не соромся дізнаватися про знижки. Можливо, візажист запропонує знижку на макіяж подружкам чи мамі, а фотограф зменшить ціну на фотокнигу при замовленні повного дня зйомки. Головне – питати, а не вимагати. 

У весільній підготовці заощаджувати можна не лише гроші, а й час. Знаходь весільних фахівців швидко за допомогою Тендерів: 5 хвилин на заповнення заявки – і відповідні профі самі запропонують тобі свої послуги!

Економити занадто завзято

Так-так, захоплюватися з економією не варто: може постраждати як якість, так і бюджет. Звучить, як парадокс, але зараз все пояснимо :)

Гонитва за низькою ціною може несподівано обернутися додатковими витратами. Наприклад, ви вирішили заощадити та вибрати місце для банкету подешевше. Перший очевидний мінус: швидше за все, в більш дешевому місці є якісь недоліки – наприклад, невелика парковка, втомлений ремонт, недостатня кількість обладнання. У короткостроковій перспективі перемога за вами, гроші зекономлено. А ось у довгостроковій доведеться збільшити бюджет на декор, щоб зала виглядала красиво, та взяти в оренду додаткове технічне обладнання, щоб ресторанне не підвело вас у критичний момент. 

Перш ніж з радістю хапатися за дешевший варіант, ми радимо зважити всі за і проти і прорахувати, які додаткові витрати понесе за собою така економія.

Неправильно розподіляти гроші

Замовити зіркового ведучого, екзотичні квіти та приїхати на орендованому Ламборгіні до ресторану “У баби Люди”, бо тільки на нього і вистачило залишку грошей – не найрозумніший підхід до витрат, погодься :)

Щоб гроші не закінчилися до оплати найважливіших речей, ми радимо приділити час розстановці пріоритетів. Розпиши всі пункти весільних витрат: від оренди ресторану до карток розсадження. А після цього пронумеруй їх у порядку важливості – нехай під першим номером буде найобов'язковіший і важливіший пункт, на якому ви не хочете економити, а далі все йде за спаданням. Коли закінчиш, критично поглянь у низ списку: що з цього можна викреслити зовсім або витрачатися на нього за залишковим принципом?

Потім, у процесі підготовки, періодично заглядай у цю ієрархію та перевіряй: чи не замовляєш ти зараз дорогі запрошення ручної роботи, геть-чисто забувши про оформлення виїзної церемонії, яка має більший пріоритет?

Забути про дрібниці

Ех, якби весільний бюджет складався тільки з банкету, фотографа та весільного плаття, все стало б набагато простіше :) Під час підготовки може виникнути багато невеликих покупок та витрат. Велика помилка – не вносити їх до бюджету. Звичайно, чайові для офіціантів або макіяж для ваших з нареченим мам у день весілля можуть здатися дешевими на тлі великих витрат на ресторан чи виїзну церемонію. Але повір, ці дрібниці можуть сформувати величезну снігову кулю, яка болісно вдарить по бюджету. 

Обов'язково записуй кожну дрібну весільну витрату та заклади хоча б 5-7% від бюджету на невеликі покупки.

Тепер ти знаєш найважливіші речі щодо планування бюджету весілля. Швидше приступай до практики в нашому Планувальнику бюджету і тримай свої витрати під контролем :)

ПРЕДЫДУЩАЯ СТАТЬЯ Активні батьки у весільній підготовці: як вдстоювати свою думку і вирішувати конфлікти?
СЛЕДУЮЩАЯ СТАТЬЯ Як зіпсувати весільний банкет: шкідливі поради
Читайте также
Свадебное агентство: обещания vs. реальность
Планирование и организация
Свадебное агентство: обещания vs. реальность
Маленькая свадьба: как сделать ее роскошной?
Планирование и организация
Маленькая свадьба: как сделать ее роскошной?
Как быть на свадьбе гостем мечты? 11 рекомендаций
Гости, приглашения
Как быть на свадьбе гостем мечты? 11 рекомендаций
Утепляем невесту: что надеть на свадебное платье?
Образ жениха и невесты
Утепляем невесту: что надеть на свадебное платье?

100 шагов свадебной подготовки от YesYes.ua

Чтобы вы ничего не забыли во время подготовки к свадьбе и чтобы не пришлось “рыться” по всему интернету в поисках информации о подготовке, YesYes сделал для вас ОЧЕНЬ ПОЛЕЗНУЮ ШТУКУ - Список дел невесты.

Там уже собраны в одном месте все свадебные дела! Если хочется больше информации по каждому шагу, просто щелкните по пункту - раскроется статья. Выполненные пункты отмечайте галочками. Все очень просто :)

Перейти в Список дел

Выберите вашу роль на свадьбе

Я готовлюсь к свадьбе Я свадебный специалист

Пишите сюда все Ваши вопросы, идеи,
замечания и просто мысли по поводу
работы нашего портала