Все статьи Советы и идеи от YesYes 5 ознак токсичних стосунків

5 ознак токсичних стосунків

У цій статті ми хочемо охопити важку, але дуже важливу тему. На жаль, від проблем токсичних стосунків і домашнього насильства не можна відвертатися і чекати, поки вони зникнуть самі собою. YesYes підготував для тебе короткий список головних ознак того, що стосунки є нездоровими, а також тезисні поради, як діяти в такій ситуації. Сподіваємося, що ти прочитаєш це виключно для підвищення поінформованості і стикатися з таким особисто тобі ніколи не доведеться. 

Ознаки токсичних стосунків

Відчуття небезпеки

Довіра – це найважливіший складник довготривалих успішних стосунків, але його так легко втратити. Найважче, коли довіра розпадається через відчуття небезпеки від партнера. 

Тривога може розвиватися не тільки через агресивну поведінку і страшні вчинки: газлайтинг, маніпуляції, гра в жертву чи “склеротика”, який постійно забуває свої обіцянки і перекидає відповідальність, також призводять до відчуття небезпеки в стосунках, коли ти не можеш покластися на свого партнера. Проте потрібна певна уважність і рівень емоційної обізнаності, аби розпізнати ці явища. 

Гнів і агресія

В той же час фізичний аб’юз – це безумовний сигнал про токсичність, небезпеку і те, що такі стосунки варто завершити якнайшвидше. Навіть один епізод, навіть “випадково” і “не так вже й сильно”. 

Якщо партнер не підіймає руку, але дозволяє собі переходити на крик, трощити посуд чи меблі, кидатись предметами чи погрожувати – це також є неприйнятною поведінкою. Чим частіші ці прояви, тим вища небезпека, що це може перейти в бійку, як тільки він відчує твою вразливість і безпомічність. 

Фізичні зміни

Інколи відчуття небезпеки залишається неусвідомленим, і тоді у справу включається наше тіло. Симптоми можуть виражатися дуже індивідуально, але ось кілька найпоширеніших: проблеми зі сном, різка зміна ваги, неконтрольована тривога нібито без причини, підвищена дратівливість або надмірно емоційна реакція на дрібні події – наприклад, плач через розлиту каву, приступ агресії через найдрібнішу провину партнера (особливо якщо яскрава реакція може відбуватися лише без його присутності).  

Окрему увагу варто приділити лібідо. Через неусвідомлений страх сексуальний потяг може сходити нанівець, ініціатива від партнера сприйматися з дискомфортом, роздратуванням, тривогою, огидою. Сама ж інтимна близькість може відчуватися як неприємний обов’язок або навіть покарання, під час процесу виникає бажання ніби відключитися, сховатися, втекти думками в інше місце. Також може супроводжуватися почуттям провини чи відрази до свого тіла. 

Важливо! Саме по собі зниження лібідо, без перелічених вище симптомів, може бути спричинене багатьма факторами: прихованими захворюваннями, втомою, конфліктами поза стосунками, невирішеними проблемами в інших сферах життя. Також сексуальне бажання може періодично стихати чи розпалюватися з новою силою – це абсолютно нормальне явище, яке зовсім не завжди сигналізує про токсичність чи аб’юзивність стосунків. 

Постійна критика

Наше життя постійно кидає нові виклики, тож підтримка партнера і близьких людей стає такою цінною. Але якщо ти стикаєшся з постійною критикою будь-яких ідей і проявів, варто задуматися. Так, ми будуємо стосунки з живими окремими особистостями, яким можуть бути не до вподоби якісь наші плани і рішення. Але якщо про це повідомляють виключно у пасивно-агресивній, принизливій формі – це точно не про здорове ставлення один до одного. 

Занепокоєння близьких

Для оточуючих наші стосунки можуть виглядати зовсім не так, як відчуваються всередині. Це може відбуватися через брак інформації, їхні особисті погляди чи упередження. Але ж якщо близькі люди починають переживати за твій стан та висловлювати свої занепокоєння – ми радимо послухати і подумати над їхніми словами, а не вставати в глуху оборону і заперечення. Якщо ж ці коментарі хибні, то ти знайдеш їм спростування без зайвих емоцій. 

Що робити?

Аналізуй ситуацію

Якщо ти відчуваєш, що з твоїми стосунками щось не так, варто дати собі час на певний аналіз. Стосунки змінилися після певної події чи ці червоні прапорці були з самого початку, але ти їх ігнорувала? Це може бути тимчасовою кризою? Чи можуть впливати сторонні події на ваш стан і поведінку? Цей час і роздуми необхідні задля того, аби прийняти правильне рішення, а не діяти під впливом емоцій. 

Виключенням є будь-які різновиди насильства. В такій небезпеці не може бути часу на аналіз і розжовування ситуації, але, можливо, доведеться підготувати шляхи відходу.

Проси допомоги

Розмова з мамою або близькими подругами може трохи привести тебе до тями. Також важливо відчути підтримку і захист, якщо ти почуваєшся невпевнено, перелякано або навіть небезпечно. Але пам’ятай: набагато корисніше звернутися до спеціаліста. 

В жодному разі не вважаємо, що твої близькі нещирі у своїх порадах і судженнях та бажають тобі зла. Справа в тому, як працює наша психіка – ми схильні бачити ситуації так, як підказує наш досвід, далеко не завжди приємний чи об’єктивний. Через це, наприклад, подруги можуть побачити токсичність і аб’юз там, де має місце тимчасова криза, а мама, навпаки, радити терпіти та вибачати там, де потрібно бігти.

Кваліфікований психолог або кризовий терапевт зможе надати неупереджену оцінку твоїй ситуації та допоможе розібратися з почуттями. Зараз таку допомогу можна отримати дешево або зовсім безкоштовно – багато психологів на час війни пропонують безкоштовні разові консультації або допомагають за донат. 

Став себе на перше місце

Як би не хотілося врятувати кохання, пам’ятай про свою найголовнішу цінність – саму себе. Твоє щастя, добробут і безпека не мають ставати платою за перебування у стосунках. Тому якщо ти погано почуваєшся поруч з партнером, а він не хоче або не може змінювати ситуацію, краще зробити важкий крок, добре все обдумавши. 

ПРЕДЫДУЩАЯ СТАТЬЯ Кулінарне побачення: прості і затишні рецепти, які варто повторити з коханим
СЛЕДУЮЩАЯ СТАТЬЯ Осінній настрій: добірка фільмів для створення атмосфери
Читайте также
30 песен для свадебного танца: выбирайте "свою"
Советы и идеи от YesYes
30 песен для свадебного танца: выбирайте "свою"
Как подготовить и произнести тост на свадьбе: 10 советов
Советы и идеи от YesYes
Как подготовить и произнести тост на свадьбе: 10 советов
Свадебная накидка – чудо-аксессуар
Образ жениха и невесты
Свадебная накидка – чудо-аксессуар
Продать свадебное платье: 6 секретов твоего успеха
Советы и идеи от YesYes
Продать свадебное платье: 6 секретов твоего успеха
Каталог свадебных услуг

Все свадебные специалисты, рестораны и салоны

Смотри весь Каталог

Выберите вашу роль на свадьбе

Я готовлюсь к свадьбе Я свадебный специалист

Пишите сюда все Ваши вопросы, идеи,
замечания и просто мысли по поводу
работы нашего портала