Усі статті Поради та ідеї від YesYes Післявесільний сум: що це таке і як його подолати

Післявесільний сум: що це таке і як його подолати

Очікування весілля сповнене емоцій: підготовка і мрії про ідеальний день захоплюють і дарують піднесення, життя кипить через безкінечний потік справ, зустрічей і пошуків всього найкращого для свята. Казковий день виглядає, наче фільм, а потім… Потім все закінчується. Життя повертається у звичайний день, казка минає і залишає по собі розгубленість. Ці почуття абсолютно нормальні, і YesYes розкаже, як з ними впоратися. 

Що таке післявесільний сум і чому він настає?

Коротко кажучи, це відчуття певної пустоти, розгубленості і розчарування, яке можуть відчувати молодята після завершення весільного святкування. Про це мало говорять, тож до цього комплекту може додаватися почуття провини: “Я вийшла заміж за кохання свого життя, витратила купу коштів і зусиль, а тепер почуваюся нещасною? Може це було помилкою?” 

Після визначних подій, навіть дуже щасливих і ідеальних, люди часто відчувають спустошеність. І це ок: наша психіка віддає сили на підготовку, будує певні очікування і взагалі мобілізується. Так, на щастя потрібно дуже багато ресурсів, адже все, що не стабільність – то є певний стрес для організму, що може виснажувати. 

В моменти підготовки та самого святкування ти могла отримувати величезні дози дофаміну. Це завдяки відчуттю єдності з родиною та близькими людьми, цілодобової підтримки та уваги. Все завершується, рівень дофаміну падає до звичних показників – і ось вже відчуття суму за завершеним етапом, самотність і нудьга. 

Як подолати післявесільний сум?

Зміни фокус на перспективу

Якщо ти була занадто занурена у весільну підготовку і зациклювалася лише на цій даті, то варто змістити фокус уваги на головну причину події – сам шлюб і новий етап ваших із коханим стосунків. Почніть будувати плани на майбутнє, проговоріть ваші очікування від подружнього життя: як можуть змінитися ваші стосунки та відчуття себе в них, чи трансформується ваш стиль життя і побут? Пофантазуйте про це разом, щоби додати цьому недалекому майбутньому відчуття реалістичності і трошки прогнозованості. 

Переходь до планування   

Коли весільна підготовка завершиться, у тебе звільниться багато ресурсу і часу для інших справ і планів. Їх можна спрямувати на нові важливі події: від весільної подорожі чи переїзду до цікавих побачень або просто посиденьок із друзями. Якщо у твоєму розкладі після дати весілля не сяятиме порожнеча, то відчуття розгубленості буде легше подолати. Сам календар буде наводити на думку: “Життя не закінчилося, у нас ще купа цікавих подій попереду”

Також можна перейти до започаткування сімейних традицій і певних правил, що стануть надійним фундаментом для вашого молодого шлюбу і посилять відчуття єдності на новому етапі. Наприклад, домовтеся про романтичні побачення мінімум раз на 2 тижні, зустрічі з друзями, родинні посиденьки, вечірні прогулянки – те, що буде подобатися вам обом і привнесе трохи структурованості. 

Спирайся на коханого

Чесна комунікація – це саме те, з чого варто починати щасливий шлюб. Не замовчуй свої почуття, а краще відверто поділися ними з чоловіком і попроси підтримки. Набагато краще, якщо він знатиме про причини твого поганого настрою, інакше сам додумає чогось гіршого :) Вирішення проблеми післявесільного суму стане чудовим тренуванням для вашої пари: ось і привід попрацювати над вмінням висловлювати свої почуття і потреби, разом шукати шляхи вирішення проблемних ситуацій і розуміти особливості один одного. 

Не перекладай всю відповідальність на партнера, спробуй і сама сформулювати, якої саме допомоги потребуєш: достатньо просто вислухати тебе і приділити більше уваги, влаштувати якесь романтичне побачення чи навпаки залишити у спокої на певний час? 

Облаштуй ваше житло

Створення затишку та привнесення змін у ваше родинне гніздечко може чудово переключити твою увагу. Потрібно провести ревізію весільних подарунків, скласти списки покупок побутових та інтер’єрних речей, знайти місце для весільних фотографій і ще багато-багато іншого! 

Навіть якщо ви вже певний час живете разом і не плануєте переїзд, можна трохи оновити вигляд житла на честь нового етапу. Зроби невеличку перестановку, придбай новий декор, попередньо провівши розчистку простору від старих і непотрібних речей.  

Збережи спогади

Якщо дуже сумуєш за весільним днем, то дозволь собі трошки порефлексувати над ним. Обговори з подружками або родиною ваші найулюбленіші моменти свята, поділись своїми враженнями, збери фотографії від гостей, поки чекаєш на роботи фотографа. Чудово, якщо ви робили книгу побажань або фотки на полароїд – це також стане потужним гачком, що допоможе зберегти спогади і час від часу до них повертатися. 

ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ Шкідливі поради: як зіпсувати весільні образи наречених
НАСТУПНА СТАТТЯ 7 речей, які не є проблемами у стосунках, хоча можуть ними здаватися
Читайте також
Альтернатива обручальным кольцам с бриллиантами: выбирай свой необыкновенный вариант!
Поради та ідеї від YesYes
Альтернатива обручальным кольцам с бриллиантами: выбирай свой необыкновенный вариант!
Весенняя свадьба: палитра, стиль и идеи
Поради та ідеї від YesYes
Весенняя свадьба: палитра, стиль и идеи
19 дел для твоей свадьбы, которые можно сделать из дома
Планування і організація
19 дел для твоей свадьбы, которые можно сделать из дома
Свадьба без сюрпризов, или зачем нужен договор со свадебным специалистом?
Планування і організація
Свадьба без сюрпризов, или зачем нужен договор со свадебным специалистом?
Тут молодята шукають спеціалістів

Створено вже 4221 тендерів на YesYes

  1. Створюй оголошення (тендери)
  2. Отримуй пропозиції від спеціалістів
  3. Обирай кращих
Тендери допомагають заощадити безліч часу на пошуки.

Переглянути тендери Створити тендер

Оберіть вашу роль на весіллі

Я готуюся до весілля Я весільний спеціаліст

Пишіть сюди всі Ваші запитання, ідеї,
зауваження і просто думки з приводу
роботи нашого порталу