Все статьи Советы и идеи от YesYes Післявесільний сум: що це таке і як його подолати

Післявесільний сум: що це таке і як його подолати

Очікування весілля сповнене емоцій: підготовка і мрії про ідеальний день захоплюють і дарують піднесення, життя кипить через безкінечний потік справ, зустрічей і пошуків всього найкращого для свята. Казковий день виглядає, наче фільм, а потім… Потім все закінчується. Життя повертається у звичайний день, казка минає і залишає по собі розгубленість. Ці почуття абсолютно нормальні, і YesYes розкаже, як з ними впоратися. 

Що таке післявесільний сум і чому він настає?

Коротко кажучи, це відчуття певної пустоти, розгубленості і розчарування, яке можуть відчувати молодята після завершення весільного святкування. Про це мало говорять, тож до цього комплекту може додаватися почуття провини: “Я вийшла заміж за кохання свого життя, витратила купу коштів і зусиль, а тепер почуваюся нещасною? Може це було помилкою?” 

Після визначних подій, навіть дуже щасливих і ідеальних, люди часто відчувають спустошеність. І це ок: наша психіка віддає сили на підготовку, будує певні очікування і взагалі мобілізується. Так, на щастя потрібно дуже багато ресурсів, адже все, що не стабільність – то є певний стрес для організму, що може виснажувати. 

В моменти підготовки та самого святкування ти могла отримувати величезні дози дофаміну. Це завдяки відчуттю єдності з родиною та близькими людьми, цілодобової підтримки та уваги. Все завершується, рівень дофаміну падає до звичних показників – і ось вже відчуття суму за завершеним етапом, самотність і нудьга. 

Як подолати післявесільний сум?

Зміни фокус на перспективу

Якщо ти була занадто занурена у весільну підготовку і зациклювалася лише на цій даті, то варто змістити фокус уваги на головну причину події – сам шлюб і новий етап ваших із коханим стосунків. Почніть будувати плани на майбутнє, проговоріть ваші очікування від подружнього життя: як можуть змінитися ваші стосунки та відчуття себе в них, чи трансформується ваш стиль життя і побут? Пофантазуйте про це разом, щоби додати цьому недалекому майбутньому відчуття реалістичності і трошки прогнозованості. 

Переходь до планування   

Коли весільна підготовка завершиться, у тебе звільниться багато ресурсу і часу для інших справ і планів. Їх можна спрямувати на нові важливі події: від весільної подорожі чи переїзду до цікавих побачень або просто посиденьок із друзями. Якщо у твоєму розкладі після дати весілля не сяятиме порожнеча, то відчуття розгубленості буде легше подолати. Сам календар буде наводити на думку: “Життя не закінчилося, у нас ще купа цікавих подій попереду”

Також можна перейти до започаткування сімейних традицій і певних правил, що стануть надійним фундаментом для вашого молодого шлюбу і посилять відчуття єдності на новому етапі. Наприклад, домовтеся про романтичні побачення мінімум раз на 2 тижні, зустрічі з друзями, родинні посиденьки, вечірні прогулянки – те, що буде подобатися вам обом і привнесе трохи структурованості. 

Спирайся на коханого

Чесна комунікація – це саме те, з чого варто починати щасливий шлюб. Не замовчуй свої почуття, а краще відверто поділися ними з чоловіком і попроси підтримки. Набагато краще, якщо він знатиме про причини твого поганого настрою, інакше сам додумає чогось гіршого :) Вирішення проблеми післявесільного суму стане чудовим тренуванням для вашої пари: ось і привід попрацювати над вмінням висловлювати свої почуття і потреби, разом шукати шляхи вирішення проблемних ситуацій і розуміти особливості один одного. 

Не перекладай всю відповідальність на партнера, спробуй і сама сформулювати, якої саме допомоги потребуєш: достатньо просто вислухати тебе і приділити більше уваги, влаштувати якесь романтичне побачення чи навпаки залишити у спокої на певний час? 

Облаштуй ваше житло

Створення затишку та привнесення змін у ваше родинне гніздечко може чудово переключити твою увагу. Потрібно провести ревізію весільних подарунків, скласти списки покупок побутових та інтер’єрних речей, знайти місце для весільних фотографій і ще багато-багато іншого! 

Навіть якщо ви вже певний час живете разом і не плануєте переїзд, можна трохи оновити вигляд житла на честь нового етапу. Зроби невеличку перестановку, придбай новий декор, попередньо провівши розчистку простору від старих і непотрібних речей.  

Збережи спогади

Якщо дуже сумуєш за весільним днем, то дозволь собі трошки порефлексувати над ним. Обговори з подружками або родиною ваші найулюбленіші моменти свята, поділись своїми враженнями, збери фотографії від гостей, поки чекаєш на роботи фотографа. Чудово, якщо ви робили книгу побажань або фотки на полароїд – це також стане потужним гачком, що допоможе зберегти спогади і час від часу до них повертатися. 

ПРЕДЫДУЩАЯ СТАТЬЯ Шкідливі поради: як зіпсувати весільні образи наречених
СЛЕДУЮЩАЯ СТАТЬЯ 7 речей, які не є проблемами у стосунках, хоча можуть ними здаватися
Читайте также
30 песен для свадебного танца: выбирайте "свою"
Советы и идеи от YesYes
30 песен для свадебного танца: выбирайте "свою"
Свадьба осенью – цветовая гамма, идеи по декору и флористике
Советы и идеи от YesYes
Свадьба осенью – цветовая гамма, идеи по декору и флористике
Скасування весілля: відповіді на найважливіші питання
Планирование и организация
Скасування весілля: відповіді на найважливіші питання
Свадьба в шатре – твой идеальный праздник на природе
Советы и идеи от YesYes
Свадьба в шатре – твой идеальный праздник на природе

100 шагов свадебной подготовки от YesYes.ua

Чтобы вы ничего не забыли во время подготовки к свадьбе и чтобы не пришлось “рыться” по всему интернету в поисках информации о подготовке, YesYes сделал для вас ОЧЕНЬ ПОЛЕЗНУЮ ШТУКУ - Список дел невесты.

Там уже собраны в одном месте все свадебные дела! Если хочется больше информации по каждому шагу, просто щелкните по пункту - раскроется статья. Выполненные пункты отмечайте галочками. Все очень просто :)

Перейти в Список дел

Выберите вашу роль на свадьбе

Я готовлюсь к свадьбе Я свадебный специалист

Пишите сюда все Ваши вопросы, идеи,
замечания и просто мысли по поводу
работы нашего портала