Усі статті Планування і організація Скасування весілля: відповіді на найважливіші питання

Скасування весілля: відповіді на найважливіші питання

Життя – штука непередбачувана, і іноді доводиться скасовувати навіть надважливі рішення. Скасування весілля може бути болючою темою, адже до важкості рішення для самої пари додаються складнощі із оточенням: як донести до гостей цю інформацію, що казати підрядникам і куди, наприкінець, подіти весільну сукню? Якою б не була причина скасування весілля, YesYes у цій статті розкаже, як впоратися із наслідками. 

Як повідомити гостям про скасування весілля?

Якщо плани скасувалися до того, як ви надіслали офіційні запрошення, можна повідомити гостей через месенджери або електронну пошту. Вистачить досить сухого повідомлення на кшталт “Любі Михайло і Катерино, повідомляємо, що весілля Івана і Марини 23 жовтня не відбудеться. Про причини повідомимо згодом. Дякуємо за розуміння”.

Якщо ж запрошення вже були вручені гостям, то краще повідомити їм телефонним дзвінком, аби бути впевненими, що інформація вчасно дійшла до усіх. Стовідсотково після такого повідомлення гості будуть здивовані і розпитуватимуть про причини скасування. Через це краще доручити це завдання батькам, братам чи сестрам або подругам з кожного боку колишніх наречених. Так ви не будете страждати, по колу відповідаючи на болючі питання.  

Чи потрібно пояснювати причини скасування весілля?

Коротко і просто – ні. Для початку вистачить повідомлення про те, що весілля скасовано. Пізніше, коли ви вирішите усі організаційні питання і трошки прийдете в норму, можна більш детально розкрити причини такого рішення. 

Можливо, для тебе буде простіше попросити близьку подругу взяти на себе подальшу комунікацію із запрошеними, щоби тобі не доводилося кілька десятків разів повертатися до цієї теми і болючих запитань. 

Краще не розповсюджувати інформацію у соціальних мережах (навіть якщо на емоціях хочеться роздратовано кинути цей факт в обличчя всьому світу). Інакше ти отримаєш купу повідомлень, часто нетактовних, від далеких родичів або знайомих, що точно не покращить моральний стан. До того ж це може спровокувати купу пліток і домислів, які ще певний час будуть до тебе доноситися і нагадувати про інцидент. 

Що робити з обручкою?

Це дуже індивідуальне питання. Ось декілька правил, на які можна орієнтуватися: 

  • Якщо обручка є сімейною реліквією, а не купувалася перед пропозицією, то вона має повернутися у родину, якій належала раніше. Незалежно від того, хто був ініціатором скасування шлюбу. 
  • Якщо жінка вирішила відмовитися від пропозиції, з її боку буде краще повернути каблучку колишньому нареченому.
  • Якщо чоловік відкликає пропозицію, то краще, аби наречена розпорядилася каблучкою. Проте велика ймовірність того, що дівчина захоче її повернути, аби не нагадувати собі про скасоване весілля. 
  • Якщо пара купувала каблучку разом, то варто розпорядитися нею, як і іншими речами, що куплені для весілля. Наприклад, продати або повернути до ювелірного салону і розділити повернені кошти.  

Чи потрібно повертати подарунки?

Якщо після оголошення про майбутнє весілля ви отримували якісь подарунки на честь цього, то варто їх повернути, не забувши ще раз подякувати гостям. Виключенням є тільки речі, якими ви вже стигли покористуватися. Якщо хтось наполягає на тому, щоби ти залишила собі подарунок, варто прийняти це із подякою. Проте зважай на власні відчуття: якщо речі нагадуватимуть про неприємні події, краще попросити у даруючого дозволу на те, щоби продати річ, передати на благодійність чи передарувати. Можливо, це буде трохи незручно, але в цьому випадку не принось у жертву власний психологічний комфорт заради ввічливості. 

Що робити з весільними образами? 

Якщо костюм нареченого і весільне взуття ще можна використати для інших подій з офіційним дрес-кодом або навіть пристосувати до повсякдення, то з весільною сукнею все інакше. Все ж на зустріч з подружками у кав’ярні її не одягнеш. 

Першим кроком звернися до салону або ательє, де ти замовляла весільну сукню. Або уповноваж когось із близьких зробити це замість тебе, якщо займатися цим занадто неприємно. Салони не так рідко стикаються із поверненнями суконь або скасуванням замовлень, тож мають певний алгоритм дій на такий випадок. Якщо ти ще навіть не встигла забрати сукню і завершити перешив, можна повернути значну частину коштів.

У випадку, якщо повернути весільну сукню у салон не вдалося, її можна продати на інтернет-майданчиках, здати у сервіс оренди одягу або віддати на благодійність. 

Якщо скасоване весілля не є для тебе травматичним спогадом, а інші способи “утилізації” сукні не підійшли, то весільну сукню можна перешити. Залежно від фасону, тканини і декору, майстрині з ательє допоможуть тобі створити нові елементи гардеробу, використавши матеріали з сукні. Білосніжний літній костюм, коктейльна сукня або розкішний топ не завадять твоїй шафі :) 

Проте якщо сукня або пошиті з неї речі викликають будь-який негатив або сум – терміново позбавляйся них, аби не бентежити серце.  

Чи можна повернути аванси, виплачені підрядникам?

Це залежить від умов договору, який ви укладали зі спеціалістами чи фірмами, а також від того, скільки залишилось часу до заброньованої вами дати. Чим ближче до визначеної дати весілля – тим менше коштів вам вдасться повернути. Під час укладання договору будьте уважні в частині повернення грошей, а особливо щодо переліку обставин, які вважатимуться поважними. Наприклад, скасування весілля через ваші особисті причини може не підпадати під поняття форс-мажору з точки зору договору, тож і завдаток або повертатиметься у меншому відсотку, або не повертатиметься взагалі.

Якщо ж ви взагалі не укладали договір зі спеціалістом, то шанси отримати гроші назад мінімальні і залежать від особистої політики профі.  

ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ Каблучки з мінералами: 20 альтернатив діамантам. Частина 1
НАСТУПНА СТАТТЯ Як війна змінить українські весілля після перемоги?
Читайте також
Как спланировать медовый месяц: 10 советов, как устроить идеальное свадебное путешествие
Планування і організація
Как спланировать медовый месяц: 10 советов, как устроить идеальное свадебное путешествие
Діджей на весіллі: як обирати і де шукати?
Планування і організація
Діджей на весіллі: як обирати і де шукати?
Свадебный фотограф Марія Буланная: "В этом сезоне я как никогда на одной волне со своими невестами!"
Інтерв’ю з експертами
Свадебный фотограф Марія Буланная: "В этом сезоне я как никогда на одной волне со своими невестами!"
Миссия – разгладить свадебное платье: утюг, отпариватель и бабушкины методы
Поради та ідеї від YesYes
Миссия – разгладить свадебное платье: утюг, отпариватель и бабушкины методы
Тут молодята шукають спеціалістів

Створено вже 4221 тендерів на YesYes

  1. Створюй оголошення (тендери)
  2. Отримуй пропозиції від спеціалістів
  3. Обирай кращих
Тендери допомагають заощадити безліч часу на пошуки.

Переглянути тендери Створити тендер

Оберіть вашу роль на весіллі

Я готуюся до весілля Я весільний спеціаліст

Пишіть сюди всі Ваші запитання, ідеї,
зауваження і просто думки з приводу
роботи нашого порталу