Все статьи Советы и идеи от YesYes 12 запитань, на які варто відповісти, якщо ви задумалися про батьківство

12 запитань, на які варто відповісти, якщо ви задумалися про батьківство

У стосунках, які пройшли випробування важкими часами, можуть підніматися теми не лише скорішого весілля, а й наступних, ще більш доленосних кроків розширення молодої родини :) Ми підготували список запитань, які варто поставити своєму партнеру, якщо ви почали замислюватися про дітей. 

Тут немає тем, що стосуються фінансів, термінів і інших практичних речей, адже це дуже індивідуально у кожній окремій парі. Ми ж вирішили сконцентруватися на психологічній готовності і ваших уявленнях про батьківство. 

1. Чому ти хочеш мати дітей?

Дуже логічно починати розмову саме з цього запитання. Варто зрозуміти, наскільки ви обидва серйозно ставитеся до цієї теми, яка у вас мотивація і чи однаково розумієте усю відповідальність. 

А ще після цього питання можна послухати багато приємних речей про себе і стосунки :) Бо якщо чоловік наважується на дитину, значить йому дуже комфортно у вашій поки що маленькій родині і він бачить тебе дуже особливою, раз вже готовий з тобою до нових відповідальних кроків. 

2. Як ти вважаєш, як це – бути батьком?

Обговоріть з коханим, як ви уявляєте батьківство: які нові зобов’язання це несе для вас, як буде потрібно підлаштувати своє життя до нових умов, яку роботу над собою і стосунками доведеться провести завчасно або вже після появи малюка. Проте не концентруйтеся лише на складнощах, адже дитина може зміцнити вашу родину ще більше і привнести безліч неймовірних моментів у життя :)

3. Як ти думаєш, з якими викликами ми можемо зіткнутися?

Звісно, всі хочуть бути хорошими батьками і подарувати малюкам щасливе дитинство і здорові стосунки у старшому віці. Проте ви як дорослі люди можете знати про свої недоліки або певні якості, які можуть ускладнити процес виховання: наприклад, дратівливість, завантажений робочий графік або надмірну поблажливість до всіх маленьких і миленьких створінь :) Краще завчасно визнати такі проблемні зони і разом подумати, як ви можете попрацювати над собою і стосунками, щоби мінімізувати їхній негативний вплив.  

4. Дитина і технології

Мобільні телефони, планшети, телевізор і стабільний доступ до Інтернету – все це, з одного боку, полегшило життя батькам, але з іншого додало приводів для суперечок і хвилювання щодо правил користування гаджетами. Варто дізнатися, як кожен з вас ставиться до використання технологій дитиною: скільки часу на день йому можна буде звертатися до планшету з мультиками, у яких випадках, як ви слідкуватимете за споживанням контенту. 

5. Як на твою думку мають ділитися батьківські обов’язки?

Варто ще на березі обговорити, які у вас уявлення про комфортний розподіл обов’язків. Інакше у післяпологовому стресі на фоні непорозумінь з цього приводу можуть ставатися масштабні конфлікти і образи, які погіршать і так складний період у родині. Звісно, конкретики на такому ранньому етапі планування дитини від вас ніхто не чекає, але варто хоча би приблизно окреслити майбутню систему обов’язків і взаємодопомоги. 

6. Які форми виховання і дисципліни ти хочеш використовувати?

Система покарань і заохочень – це фундамент продуктивного виховання. Обговоріть, які форми покарань ви вважаєте припустимими і ефективними, а які є для вас табу. У цьому питанні вам також допоможе досвід власного дитинства: згадайте, які емоції ви відчували при різних покараннях, і вам буде простіше визначитися, на що ви не хочете прирікати свого майбутнього малюка.   

7. Що ти вважаєш балуванням дитини?

Звісно, будь-які люблячі батьки прагнуть забезпечити малюка найкращим, пестити його і балувати. Проте визначіться, що для кожного з вас є перетином межі, коли дитина вже “сідає на голову”. Ви маєте дійти у цьому питанні до спільної позиції, щоби, по-перше, не викликати роздратування один одного надалі, а по-друге, щоби потім донести ці правила ще й до бабусь і дідусів :)

8. Які якості ти хочеш виховати у дитині?

Батьківство – це не тільки нагодувати, помити і вкласти спати; це ще й виховання окремої особистості, вкладання в неї певних цінностей, моральних орієнтирів і якостей. І дуже важливо, щоби батьки на старті домовилися, що саме вони хочуть розвинути у своїй дитині, аби в неї складалася чітка картинка очікувань дорослих і розуміння їхньої позиції.  

Щоби розмова видалася більш конструктивною, ви можете візуалізувати ці уявлення. Напишіть список якостей і цінностей, які б ви хотіли бачити у своєму майбутньому малюкові, а потім – шляхи виховання такої особистості. Наприклад, якщо вам важливо навчити дитину фінансовій відповідальності, потрібно з малого віку налаштовувати систему кишенькових грошей, вчити його заощаджувати і відкладати на великі покупки.  

9. Опиши звичайний вихідний разом із дитиною

Ця невеличка вправа на фантазію допоможе вам визначити свої очікування від батьківської рутини, а ще може надихнути скоріше ухвалити це рішення :) Уявіть, як на вашу думку, виглядатиме ваш спільний родинний вихідний: чим займатиметься кожен член родини, як може виглядати приблизний розклад. Можливо, вам спаде на думку започаткувати якусь традицію – пишні сніданки, ігри у парку, сумісна творчість.  

10. Що ти хочеш зробити інакше, ніж твої батьки?

Найголовніший досвід виховання, з яким ми входимо у доросле життя – це приклад наших власних батьків. Їхня модель поведінки впливає не тільки на становлення вашої особистості, але й на те, як ви (часто неусвідомлено) будете поводитися з власними дітьми у майбутньому. 

Спитай у свого обранця, які помилки або вчинки його батьків, на його думку, негативно повпливали на нього. Важливо не тільки віднайти помилкові стратегії виховання і їхні наслідки, але й обговорити альтернативи, які відчуваються вам більш правильними.  

11. Що ти вважаєш хорошим у твоєму вихованні?

Не все ж лаяти минуле покоління, треба і заочно вдячність висловити :) Обговоріть, які класні рішення і стратегії застосовували ваші батьки та чи хочете ви їх відтворити у власному досвіді батьківства. Проте зважайте, що через часову різницю деякі моменти доведеться адаптувати до більш сучасних умов. 

12. Що ти не хочеш змінювати у житті при появі дитини?

Діти і справді докорінно змінюють наше життя, як глобально, так і у дрібницях, про які ми навіть не замислювалися при прийнятті цього рішення. Проте класти власні життя на жертовний вівтар нащадків – це провальна стратегія, яка негативно вплине на вас самих, ваш шлюб і самих дітей. Подумайте разом, які звички, ритуали, життєві цілі ви не готові змінювати через появу дітей, щоби не втрачати смак до життя. 

Звісно, багато чим доведеться поступитися у перші місяці після появи малюка, але ви можете обговорити якісь компромісні рішення, які допоможуть не поїхати дахом на перших порах :) Головне – це готовність обох майбутніх батьків допомагати один одному зберегти свої особистості з появою дітей.  

ПРЕДЫДУЩАЯ СТАТЬЯ Українські ювеліри: добірка від YesYes
СЛЕДУЮЩАЯ СТАТЬЯ Каблучки з мінералами: 20 альтернатив діамантам. Частина 2
Читайте также
Первая брачная ночь: как сделать её незабываемой
Советы и идеи от YesYes
Первая брачная ночь: как сделать её незабываемой
Утро невесты: советы и плейлист от YesYes
Советы и идеи от YesYes
Утро невесты: советы и плейлист от YesYes
Идеи по украшению комнаты невесты: воплощать обязательно!
Советы и идеи от YesYes
Идеи по украшению комнаты невесты: воплощать обязательно!
Святкове меню для весняного весілля: уникай цих пасток
Еда, торты, кейтеринг
Святкове меню для весняного весілля: уникай цих пасток
Здесь молодожены ищут специалистов

Создано уже 4197 тендеров на YesYes

  1. Создавай объявления (тендеры)
  2. Получай предложения от специалистов
  3. Выбирай лучших
Тендеры помогают сэкономить массу времени на поиски.

Смотреть тендеры Создать тенедер

Выберите вашу роль на свадьбе

Я готовлюсь к свадьбе Я свадебный специалист

Пишите сюда все Ваши вопросы, идеи,
замечания и просто мысли по поводу
работы нашего портала