Усі статті Поради та ідеї від YesYes 12 запитань, на які варто відповісти, якщо ви задумалися про батьківство

12 запитань, на які варто відповісти, якщо ви задумалися про батьківство

У стосунках, які пройшли випробування важкими часами, можуть підніматися теми не лише скорішого весілля, а й наступних, ще більш доленосних кроків розширення молодої родини :) Ми підготували список запитань, які варто поставити своєму партнеру, якщо ви почали замислюватися про дітей. 

Тут немає тем, що стосуються фінансів, термінів і інших практичних речей, адже це дуже індивідуально у кожній окремій парі. Ми ж вирішили сконцентруватися на психологічній готовності і ваших уявленнях про батьківство. 

1. Чому ти хочеш мати дітей?

Дуже логічно починати розмову саме з цього запитання. Варто зрозуміти, наскільки ви обидва серйозно ставитеся до цієї теми, яка у вас мотивація і чи однаково розумієте усю відповідальність. 

А ще після цього питання можна послухати багато приємних речей про себе і стосунки :) Бо якщо чоловік наважується на дитину, значить йому дуже комфортно у вашій поки що маленькій родині і він бачить тебе дуже особливою, раз вже готовий з тобою до нових відповідальних кроків. 

2. Як ти вважаєш, як це – бути батьком?

Обговоріть з коханим, як ви уявляєте батьківство: які нові зобов’язання це несе для вас, як буде потрібно підлаштувати своє життя до нових умов, яку роботу над собою і стосунками доведеться провести завчасно або вже після появи малюка. Проте не концентруйтеся лише на складнощах, адже дитина може зміцнити вашу родину ще більше і привнести безліч неймовірних моментів у життя :)

3. Як ти думаєш, з якими викликами ми можемо зіткнутися?

Звісно, всі хочуть бути хорошими батьками і подарувати малюкам щасливе дитинство і здорові стосунки у старшому віці. Проте ви як дорослі люди можете знати про свої недоліки або певні якості, які можуть ускладнити процес виховання: наприклад, дратівливість, завантажений робочий графік або надмірну поблажливість до всіх маленьких і миленьких створінь :) Краще завчасно визнати такі проблемні зони і разом подумати, як ви можете попрацювати над собою і стосунками, щоби мінімізувати їхній негативний вплив.  

4. Дитина і технології

Мобільні телефони, планшети, телевізор і стабільний доступ до Інтернету – все це, з одного боку, полегшило життя батькам, але з іншого додало приводів для суперечок і хвилювання щодо правил користування гаджетами. Варто дізнатися, як кожен з вас ставиться до використання технологій дитиною: скільки часу на день йому можна буде звертатися до планшету з мультиками, у яких випадках, як ви слідкуватимете за споживанням контенту. 

5. Як на твою думку мають ділитися батьківські обов’язки?

Варто ще на березі обговорити, які у вас уявлення про комфортний розподіл обов’язків. Інакше у післяпологовому стресі на фоні непорозумінь з цього приводу можуть ставатися масштабні конфлікти і образи, які погіршать і так складний період у родині. Звісно, конкретики на такому ранньому етапі планування дитини від вас ніхто не чекає, але варто хоча би приблизно окреслити майбутню систему обов’язків і взаємодопомоги. 

6. Які форми виховання і дисципліни ти хочеш використовувати?

Система покарань і заохочень – це фундамент продуктивного виховання. Обговоріть, які форми покарань ви вважаєте припустимими і ефективними, а які є для вас табу. У цьому питанні вам також допоможе досвід власного дитинства: згадайте, які емоції ви відчували при різних покараннях, і вам буде простіше визначитися, на що ви не хочете прирікати свого майбутнього малюка.   

7. Що ти вважаєш балуванням дитини?

Звісно, будь-які люблячі батьки прагнуть забезпечити малюка найкращим, пестити його і балувати. Проте визначіться, що для кожного з вас є перетином межі, коли дитина вже “сідає на голову”. Ви маєте дійти у цьому питанні до спільної позиції, щоби, по-перше, не викликати роздратування один одного надалі, а по-друге, щоби потім донести ці правила ще й до бабусь і дідусів :)

8. Які якості ти хочеш виховати у дитині?

Батьківство – це не тільки нагодувати, помити і вкласти спати; це ще й виховання окремої особистості, вкладання в неї певних цінностей, моральних орієнтирів і якостей. І дуже важливо, щоби батьки на старті домовилися, що саме вони хочуть розвинути у своїй дитині, аби в неї складалася чітка картинка очікувань дорослих і розуміння їхньої позиції.  

Щоби розмова видалася більш конструктивною, ви можете візуалізувати ці уявлення. Напишіть список якостей і цінностей, які б ви хотіли бачити у своєму майбутньому малюкові, а потім – шляхи виховання такої особистості. Наприклад, якщо вам важливо навчити дитину фінансовій відповідальності, потрібно з малого віку налаштовувати систему кишенькових грошей, вчити його заощаджувати і відкладати на великі покупки.  

9. Опиши звичайний вихідний разом із дитиною

Ця невеличка вправа на фантазію допоможе вам визначити свої очікування від батьківської рутини, а ще може надихнути скоріше ухвалити це рішення :) Уявіть, як на вашу думку, виглядатиме ваш спільний родинний вихідний: чим займатиметься кожен член родини, як може виглядати приблизний розклад. Можливо, вам спаде на думку започаткувати якусь традицію – пишні сніданки, ігри у парку, сумісна творчість.  

10. Що ти хочеш зробити інакше, ніж твої батьки?

Найголовніший досвід виховання, з яким ми входимо у доросле життя – це приклад наших власних батьків. Їхня модель поведінки впливає не тільки на становлення вашої особистості, але й на те, як ви (часто неусвідомлено) будете поводитися з власними дітьми у майбутньому. 

Спитай у свого обранця, які помилки або вчинки його батьків, на його думку, негативно повпливали на нього. Важливо не тільки віднайти помилкові стратегії виховання і їхні наслідки, але й обговорити альтернативи, які відчуваються вам більш правильними.  

11. Що ти вважаєш хорошим у твоєму вихованні?

Не все ж лаяти минуле покоління, треба і заочно вдячність висловити :) Обговоріть, які класні рішення і стратегії застосовували ваші батьки та чи хочете ви їх відтворити у власному досвіді батьківства. Проте зважайте, що через часову різницю деякі моменти доведеться адаптувати до більш сучасних умов. 

12. Що ти не хочеш змінювати у житті при появі дитини?

Діти і справді докорінно змінюють наше життя, як глобально, так і у дрібницях, про які ми навіть не замислювалися при прийнятті цього рішення. Проте класти власні життя на жертовний вівтар нащадків – це провальна стратегія, яка негативно вплине на вас самих, ваш шлюб і самих дітей. Подумайте разом, які звички, ритуали, життєві цілі ви не готові змінювати через появу дітей, щоби не втрачати смак до життя. 

Звісно, багато чим доведеться поступитися у перші місяці після появи малюка, але ви можете обговорити якісь компромісні рішення, які допоможуть не поїхати дахом на перших порах :) Головне – це готовність обох майбутніх батьків допомагати один одному зберегти свої особистості з появою дітей.  

ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ Українські ювеліри: добірка від YesYes
НАСТУПНА СТАТТЯ Каблучки з мінералами: 20 альтернатив діамантам. Частина 2
Читайте також
5 дуже важливих якостей твого партнера, якщо ти хочеш прожити з ним усе життя
Поради та ідеї від YesYes
5 дуже важливих якостей твого партнера, якщо ти хочеш прожити з ним усе життя
8 речей, які має зробити кожна жінка перед одруженням
Поради та ідеї від YesYes
8 речей, які має зробити кожна жінка перед одруженням
Воздушная гирлянда для свадебной арки или фотозоны: дёшево, просто и красиво
Зроби сам
Воздушная гирлянда для свадебной арки или фотозоны: дёшево, просто и красиво
Лаванда, шалфей, базилик? Делимся рецептом букета невесты с травами
Поради та ідеї від YesYes
Лаванда, шалфей, базилик? Делимся рецептом букета невесты с травами

100 кроків весільної підготовки від YesYes.ua

Щоб ви нічого не забули під час підготовки до весілля та щоб не довелося “копирсатися” по всьому інтернету у пошуках інформації про підготовку, YesYes зробив для вас ДУЖЕ КОРИСНУ ШТУКУ - Список справ нареченої.

Там уже зібрані в одному місці всі весільні справи! Якщо хочеться більше інформації по кожному кроку, просто клацніть по пункту - розкриється стаття. Виконані пункти відмічайте галочками. Все дуже просто :)

Перейти до Списку справ

Оберіть вашу роль на весіллі

Я готуюся до весілля Я весільний спеціаліст

Пишіть сюди всі Ваші запитання, ідеї,
зауваження і просто думки з приводу
роботи нашого порталу