Все статьи Советы и идеи от YesYes Цікаві факти про весілля Королеви Єлизавети, які ти не знала

Цікаві факти про весілля Королеви Єлизавети, які ти не знала

У вересні 2022-го року на наших очах закінчилася епоха – епоха королеви Єлизавети ІІ. Вона запам'ятається нам не тільки найдовшим правлінням, але і чарівною історією кохання з принцем Філіпом, яка і досі зворушує серця. У цій статті ми пропонуємо ще раз зануритися у казку королевського подружжя і дізнатися кілька цікавих фактів про весілля Єлизавети і Філіпа. 

1. Вперше Єлизавета зустріла Філіпа на весіллі

Так, не на їхньому власному, але все ж таки :) Перша зустріч Єлизавети з майбутнім чоловіком відбулася у 1934 році, на весіллі принцеси Марини та принца Георга, герцога Кентського. Тоді майбутній королеві було лише 8 років. Наступна зустріч відбулася за 5 років, після чого вони почали потайки листуватися. Дуже скоро Єлизавета закохалася. 

Філіп попросив руки Лілібет у 1946 році, проте заручини тримали у таємниці, поки дівчині не виповнився 21 рік. Напевно, тривале очікування втомило пару, тож з моменту офіційного проголошення заручин до самого весілля пройшло лише 4 місяці. Уявляємо, що коїлося у палаці, адже це надзвичайно короткий термін для свята такого масштабу :)

2. Весільна сукня Єлизавети стала символом надії

Нагадаємо, що весілля майбутньої королеви припало на надважкі часи для Британії – війна тільки-но закінчилася, тож суспільству був потрібен час оговтатися від її наслідків. На весільній сукні Єлизавети було використано зображення за мотивами картини Боттічеллі Primavera, сенсом якої є відродження та надія. Для британців це стало символом нових часів і післявоєнного переродження, надії на спокійне життя і розквіт країни. 

3. Спонсувати весілля намагалися британці

Величезне значення королівського весілля для народу Британії – це не літературне перебільшення чи вплив пропаганди. Найкращим доказом цього було те, що звичайні англійки з усього королівства надсилали Єлизаветі свої власні талони на тканину, адже після війни велика частина товарів була у дефіциті. Звісно, королівська родина повернула усі пожертви назад, адже талони були іменними. Проте такий жест від громадян був дуже красномовним :)

4. Обручки Єлизавети мають довгу історію, а Філіп їх ніколи не носив

Обидві весільні каблучки Єлизавети несуть прихований сентиментальний сенс. Каблучка з заручин була зроблена з діамантів, що раніше були у тіарі Принцеси Аліси, матері Філіпа. Сама ж весільна каблучка була зроблена з самородка валійського золота, що був подарований Королеві-Матері. Традиція використання цього золота продовжується і у новому поколінні королівської родини: її дотримувалися принцеса Діана, принцеса Анна і Кейт Міддлтон.  

А щодо Філіпа, то відсутність каблучки – це не протест чи витівка консорта. Хоча це було б дуже в його характері :) Справа у традиції монаршої родини, яку наслідують також, наприклад, принц Вільям та чоловік принцеси Євгенії, Джек Бруксбенк. Обручку носить хіба ж новий Король Британії, Чарльз, але і він ховає її під каблучкою з печаткою.  

5. Тіара Єлизавети зламалася перед самим весіллям

Не хвилюйся: у день весілля все може сипатися з рук, навіть у представників вершків суспільства. Ніякі титули і натовпи помічників не рятують від проблем у такий хвилюючий день. Ось наприклад під час зборів Єлизавети просто на її голові перед самим виходом до церкви зламалася тіара Королеви-Матері. На щастя, поруч був королівський ювелір, який виправив ситуацію, хоча на фотографіях можна побачити неприємні наслідки цього інциденту.

До речі, якщо хочеш більше дізнатися про весільні факапи найвищого ґатунку – читай нашу статтю “Не все так казково: форс-мажори на королівських весіллях” 

6. Королева забула вдома важливу прикрасу

На щастя, не весільну каблучку :) Мова йде про нитку перлів, яку Єлизаветі подарував батько на весілля. Наречена забула намисто у палаці Сент-Джеймс, тож її особистий секретар мав хутко привезти перли до початку офіційної фотосесії. Завдання не видаватиметься таким простим, якщо згадати, що дорожній рух у Лондоні буквально зупинився через ажіотаж, викликаний королівським весіллям. 

7. На весілля було запрошено 2 тисячі гостей

Таке весілля точно не можна назвати камерним! У Вестмінстерьске абатство було запрошено близько двох тисяч гостей, але церемонію побачили не тільки вони. Весілля Єлизавети і Філіпа було на той час інноваційним, адже транслювалося в прямому ефірі телеканалу ВВС. Це було першим кроком майбутнього курсу королеви на зближення монаршої родини з народом, що в подальшому зробило Єлизавету безперечною улюбленицею не тільки британців, але й усього світу. 

8. Король написав приватне привітання нареченій 

Зазвичай, привітання з весіллям у монаршому колі носить публічний характер у вигляді промови, але батько Єлизавети вирішив написати доньці приватного листа. На жаль, королівський статус дуже обмежує особистий простір, але завдяки цьому ми можемо прочитати ці зворушливі слова:

“Я так пишався тобою і був схвильований тим, що був так близько до тебе під час нашої довгої ходи Вестмінстерським абатством, але коли я простягнув твою руку архієпископу, я відчув, що втратив щось дуже цінне. Ти була така спокійна і врівноважена під час Служби і вимовляла свої слова з такою переконаністю, що я знав, що все гаразд… Я з гордістю спостерігав, як ти зростаєш усі ці роки під вмілим керівництвом Мами, яка, як і ти, є найкращою людиною у світі у моїх очах. І я знаю, що можу завжди розраховувати на тебе, а тепер і на Філіпа, у допомозі нашій справі. Твій відхід від нас залишив величезну порожнечу в нашому житті, але пам’ятай, що твій старий дім все ще твій, і повертайся до нього якомога частіше. Я бачу, що ти надзвичайно щаслива з Філіпом, і це правильно, але не забувай про нас. Це бажання твого зажди люблячого та відданого, Тато”. 

Стаття підготовлена за матеріалами сайту The Knot

ПРЕДЫДУЩАЯ СТАТЬЯ Список запитань до візажиста і перукаря, які потрібно задати до весілля
СЛЕДУЮЩАЯ СТАТЬЯ 8 запитань, які потрібно проговорити з партнером після сварки
Читайте также
Во всеоружии: готовимся к первой встрече со свадебным специалистом
Советы и идеи от YesYes
Во всеоружии: готовимся к первой встрече со свадебным специалистом
Добірка захоплюючих книг для холодних вечорів
Советы и идеи от YesYes
Добірка захоплюючих книг для холодних вечорів
Что нельзя дарить на свадьбу?
Советы и идеи от YesYes
Что нельзя дарить на свадьбу?
Каравай на свадьбе – значение, традиции и рецепт от YesYes
Свадебные традиции
Каравай на свадьбе – значение, традиции и рецепт от YesYes

100 шагов свадебной подготовки от YesYes.ua

Чтобы вы ничего не забыли во время подготовки к свадьбе и чтобы не пришлось “рыться” по всему интернету в поисках информации о подготовке, YesYes сделал для вас ОЧЕНЬ ПОЛЕЗНУЮ ШТУКУ - Список дел невесты.

Там уже собраны в одном месте все свадебные дела! Если хочется больше информации по каждому шагу, просто щелкните по пункту - раскроется статья. Выполненные пункты отмечайте галочками. Все очень просто :)

Перейти в Список дел

Выберите вашу роль на свадьбе

Я готовлюсь к свадьбе Я свадебный специалист

Пишите сюда все Ваши вопросы, идеи,
замечания и просто мысли по поводу
работы нашего портала