Підготовка до весільної церемонії, розважальна програма, образи наречених і декор – все це дуже важливі кроки весільної підготовки. Але не варто забувати про надважливу частину святкового банкету – меню на весілля. У цій статті YesYes зібрав рекомендації для осіннього меню, аби ваші гості були ситими, зігрітими і задоволеними :)
Якщо готуєш весілля восени, треба пам’ятати, що добова норма калорій зростає через холоди, та й преференції гостей змістяться до чогось гаряченького і ситного. Це вже не спекотне літо, коли хочеться лише легеньких салатиків та побільше льоду у коктейлях :) Зроби більший акцент на гарячі закуски, а не холодні салати: жульєни з розтопленим гарячим сиром зайдуть краще, ніж легенькі канапе з креветкою. А до основних страв підбери “важчий” гарнір – наприклад, пюре з картоплі або цвітної капусти замість овочей на грилі.
Осіннє весілля – це про затишок, тепло і приємну атмосферу, тож і меню має бути відповідним. Гарячі кремові супи з хрусткими грінками, аромати спецій і свіжої випічки, широка чайна карта – такі деталі зроблять вечерю більш затишною, допоможуть гостям відігрітися і розслабитися.
Ще здавна весільний сезон розпочинався саме восени, адже це період збору врожаю та найщедріших столів. Ми радимо не підганяти осіннє меню під весільні стандарти, а зробити акцент саме на сезонних стравах і смаколиках. Наприклад, гарбуз може надати нестандартного смаку звичним стравам, яблуко і кориця зроблять десерти більш затишними, обліпиху і бузину можна використати у соусах, щоби внести цікавинку в основні страви. Також до меню можна додати грушу, айву, імбир, гриби і прянощі: кардамон, кмин, фенхель.
Сезон прохолоджувальних коктейлів завершився, прийшов час гріти гостей глінтвейном :) Гарячі напої підтримають атмосферу затишку і допоможуть впоратися з холодною погодою. Класичним вибором стануть глінтвейни – з червоного або білого вина, безалкогольні та справді зігріваючі. Також не забувай про грог! Гарячий шоколад і какао із різними доповненнями чудово завершать солодкий стіл. Ще більше ідей для гарячих напоїв на весіллі читай у нашій статті “Чим зігріти гостей?”
Від загальних рекомендацій переходимо до конкретики – приклади осінніх страв для весільного меню. Для зручності ми розбили їх на категорії. Необов’язково використовувати саме наші приклади страв, адже ти можеш просто запозичити цікаві деталі, щоб доповнити власні ідеї :)
Сирні кульки – це класика закусок, яка подається як у гарячому, так і у холодному вигляді. Для осіннього весілля ми радимо використати сезонні доповнення, щоби зробити страву цікавішою: горіхи додадуть поживності, журавлина – цікавої кислинки, а зелень освіжить смак.
Як обійтися на осінньому банкеті без грибів? Шапинки великих грибів можна нафарширувати козячим сиром і шпинатом, а потім запекти у духовці чи просмажити на грилі.
Цікавим стартером стане піца на дровах з унікальним димком з печі. Задля такого частування можна виділити окрему зону, де гості могли б самі обирати начинки і спостерігати за процесом приготування. Посидіти біля гарячої печі їм точно захочеться, особливо, якщо це доповниться невеликим шоу від піцайоло :)
Безпрограшний варіант гарячої порціонної страви – це сковорідки. Гарячі, поживні і ну дуже смачні. Варіантів поєднання м’яса, овочів та соусів безліч, але для осіннього весілля ми пропонуємо запечену курку з картоплею і журавлиною.
Класика французької кухні – біф бургіньйон, вона ж яловичина по-бургундськи – стане ідеальним вибором для холодної пори року. Це рагу з овочами і яловичиною, що тушкується у густому винному соусі на основі м’ясного бульйону, тож гості точно підуть ситими і задоволеними :)
Якщо тобі набридли звичні для наших широт гарнири з різних видів овочевих пюре, пропонуємо спробувати насичену розмарином поленту. Ця каша чудово поєднається з соком тушкованого м’яса. А яблучний сидр додасть цікаву і дуже осінню нотку овочам і яловичині.
Що може бути кращим восени за сінабони з гарячою кавою? Ми поки не знайшли відповідь на це питання :) Булочки з корицею під рідким ванільним сиропом, та ще й з додаванням горіхів або карамелі стануть невід’ємною прикрасою вашого солодкого столу на осінньому весіллі.
Класика осінніх солодощів – це ароматні яблучні пироги. Нотка кориці додасть затишку, а якщо на день вашого весілля видалася тепла погода, пиріг можна доповнити кулькою ванільного морозива.
Втомилася від ванільних бісквітів з фруктами? Чому б не зробити осінній весільний торт морквяним! Це класичний осінній смак, який допоможе підтримати загальну атмосферу свята і виділити ваш десерт серед інших, що вже куштувати гості.
Солодким компліментом для гостів може стати іспанський вуличний десерт – чуррос. Аби зробити його цікавішим, пропонуємо у якості соусу подати гарячий шоколад з перцем чілі. Легка гостринка підкреслить смак десерту і зробить його особливим.
Пишіть сюди всі Ваші запитання, ідеї,
зауваження і просто думки з приводу
роботи нашого порталу