Все статьи Советы и идеи от YesYes Як не дозволити технологіям і гаджетам зіпсувати стосунки?

Як не дозволити технологіям і гаджетам зіпсувати стосунки?

Про шкоду гаджетів ми чуємо ледь не з-за кожного рогу, але залипанню в Інстаграмі чи Тік-Тоці це не заважає :) Проте техніка може псувати не тільки наше здоров’я та психологічний стан, а й стосунки. У цьому матеріалі YesYes поділиться порадами, як зменшити негативний вплив і не дозволити смартфонам розсварити вас з коханим.  

Любовні трикутники – вічна тема у драматичних романах, але сучасність вносить свої корективи. Заблизькі “стосунки” зі смартфоном стають все частішою причиною сварок і затяжних невдоволень. Залипання у стрічці під час розмови, перегляд відосиків за вечерею, обов’язковий думскролінг перед сном замість обіймів – лиш маленька частинка знайомих багатьом симптомів. 

Таке необережне поводження з технологіями погано впливає на ментальний стан. Порушення циклів сну, звикання до легкого дофаміну, зниження концентрації уваги та підвищена тривожність самі по собі відчутно знижують якість життя, а коли до цього ще й додаються конфлікти на ґрунті технозалежності? Пекельний коктейль для менталочки :) 

Нижче наводимо кілька порад (не всі з них прості, приховувати не будемо), які допоможуть парам змінити токсичні стосунки з гаджетами.   

Здорові техно-кордони

Перше правило екологічних стосунків – проговорювати те, що вас не влаштовує. Технологічні звички не є виключенням. 

Для початку поспостерігай за своїми відчуттями: в які конкретні моменти телефон партнера викликає у тебе роздратування? До прикладу, під час спільного прийому їжі ти б хотіла ділитися новинами або ж увечері дивитися щось разом замість залипання у соцмережах. Після такого аналізу тобі буде простіше сформулювати конкретні прохання і пропозиції до змін, а не емоційні, але не ефективні претензії. 

Потім поговори з коханим, концентруючись на своїх почуттях. Замість “Ти постійно у своєму телефоні, скільки можна!” спробуй “Я почуваюся сумною і неважливою, коли замість розмови зі мною ти переключаєшся на телефон”. Другий варіант не змушуватиме партнера ставати в глуху оборону, тож шанси прийти разом до консенсусу збільшуються. 

Читай між рядків

Хоча ми і проводимо у переписках все більше часу, багато аспектів такого спілкування все ще недостатньо зрозумілі та пояснені. Наприклад, чи задумувалася ти, що всі ми маємо індивідуальні стилі переписки, по-різному закриваємо в них свої потреби та маємо різні очікування? Спробуй пригадати, як по-різному може відбуватися онлайн-спілкування зі знайомими, і, напевно, теж це помітиш. 

Аби ваше спілкування було приємним як офлайн, так і онлайн, кожному з вас варто дослідити, як саме вам подобається переписуватися та що в цьому процесі є важливим. Психіатр Мімі Уінсберг, досліджуючи це питання, за аналогією з концептом “5 мов кохання” виокремила такі стилі вподобань у переписках: 

  • компліменти
  • жартівливі дражнилки
  • “годування з ложечки” – відправка корисної інформації, мемів, відео, посилань
  • “пригощання” – солодкі пустяки, секстинг, обмін фото
  • дрібні “підштовхування” – періодичні короткі повідомлення з метою перевірити стан партнера і показати, що про нього пам’ятають

Якщо ви зрозумієте, які саме прояви уваги в переписках важливі конкретно для вас (і донесете це один одному), це допоможе попереджати конфлікти через дискомунікацію і непорозуміння.  

Самодіагностика

Насправді, історія переписки може стати своєрідною “історією хвороби” ваших стосунків, адже це задокументовані факти, з якими важко сперечатися. Іноді нам може здаватися, що ми, наприклад, сама лагідність та підтримка, хоча насправді розмовляємо дуже холодно і відсторонено. І якщо після розмови вживу відслідкувати це може бути складно, то листування відкриває цю можливість. 

Спробуй переглянути вашу переписку з коханим з холодною головою. На що вона більше схожа – на переписку двох закоханих чи все ж сухий список покупок, нагадувань і роздратованих питань з серії “Куди ти поклала мою викрутку”? Якщо другий варіант виявився ближчим до вашого стану справ, то, по-перше, не переймайся – ваша пара точно не єдина має цю проблему :) По-друге, спробуйте змінювати стан речей дрібничками: смайлики-сердечка, компліменти без приводу, короткі “Я сумую” та “Кохаю тебе” відіграють величезну роль, хоча потребують лише пару секунд. 

Пам’ятай: важливий навіть не смайлик чи гіфка з котиками, а сам факт того, що ви нагадуєте собі робити партнеру приємно та докладаєте до цього зусиль. Головне пристосовуватися до змін поступово, але регулярно, і тоді ваші стосунки (і один з одним, і з гаджетамі) зміняться на краще. 

ПРЕДЫДУЩАЯ СТАТЬЯ Тренди весільної флористики: що буде популярним у 2024 році?
СЛЕДУЮЩАЯ СТАТЬЯ Добірка захоплюючих книг для холодних вечорів
Читайте также
Как написать смешные свадебные клятвы? Примеры и советы
Советы и идеи от YesYes
Как написать смешные свадебные клятвы? Примеры и советы
Красивая кожа к свадьбе: 9 простых шагов
Советы и идеи от YesYes
Красивая кожа к свадьбе: 9 простых шагов
Фильмы про свадьбу, которые стоит посмотреть: подборка от YesYes
Советы и идеи от YesYes
Фильмы про свадьбу, которые стоит посмотреть: подборка от YesYes
Платье для мамы невесты: 12 шагов к гармоничному образу
Советы и идеи от YesYes
Платье для мамы невесты: 12 шагов к гармоничному образу

100 шагов свадебной подготовки от YesYes.ua

Чтобы вы ничего не забыли во время подготовки к свадьбе и чтобы не пришлось “рыться” по всему интернету в поисках информации о подготовке, YesYes сделал для вас ОЧЕНЬ ПОЛЕЗНУЮ ШТУКУ - Список дел невесты.

Там уже собраны в одном месте все свадебные дела! Если хочется больше информации по каждому шагу, просто щелкните по пункту - раскроется статья. Выполненные пункты отмечайте галочками. Все очень просто :)

Перейти в Список дел

Выберите вашу роль на свадьбе

Я готовлюсь к свадьбе Я свадебный специалист

Пишите сюда все Ваши вопросы, идеи,
замечания и просто мысли по поводу
работы нашего портала