Усі статті Поради та ідеї від YesYes Як не дозволити технологіям і гаджетам зіпсувати стосунки?

Як не дозволити технологіям і гаджетам зіпсувати стосунки?

Про шкоду гаджетів ми чуємо ледь не з-за кожного рогу, але залипанню в Інстаграмі чи Тік-Тоці це не заважає :) Проте техніка може псувати не тільки наше здоров’я та психологічний стан, а й стосунки. У цьому матеріалі YesYes поділиться порадами, як зменшити негативний вплив і не дозволити смартфонам розсварити вас з коханим.  

Любовні трикутники – вічна тема у драматичних романах, але сучасність вносить свої корективи. Заблизькі “стосунки” зі смартфоном стають все частішою причиною сварок і затяжних невдоволень. Залипання у стрічці під час розмови, перегляд відосиків за вечерею, обов’язковий думскролінг перед сном замість обіймів – лиш маленька частинка знайомих багатьом симптомів. 

Таке необережне поводження з технологіями погано впливає на ментальний стан. Порушення циклів сну, звикання до легкого дофаміну, зниження концентрації уваги та підвищена тривожність самі по собі відчутно знижують якість життя, а коли до цього ще й додаються конфлікти на ґрунті технозалежності? Пекельний коктейль для менталочки :) 

Нижче наводимо кілька порад (не всі з них прості, приховувати не будемо), які допоможуть парам змінити токсичні стосунки з гаджетами.   

Здорові техно-кордони

Перше правило екологічних стосунків – проговорювати те, що вас не влаштовує. Технологічні звички не є виключенням. 

Для початку поспостерігай за своїми відчуттями: в які конкретні моменти телефон партнера викликає у тебе роздратування? До прикладу, під час спільного прийому їжі ти б хотіла ділитися новинами або ж увечері дивитися щось разом замість залипання у соцмережах. Після такого аналізу тобі буде простіше сформулювати конкретні прохання і пропозиції до змін, а не емоційні, але не ефективні претензії. 

Потім поговори з коханим, концентруючись на своїх почуттях. Замість “Ти постійно у своєму телефоні, скільки можна!” спробуй “Я почуваюся сумною і неважливою, коли замість розмови зі мною ти переключаєшся на телефон”. Другий варіант не змушуватиме партнера ставати в глуху оборону, тож шанси прийти разом до консенсусу збільшуються. 

Читай між рядків

Хоча ми і проводимо у переписках все більше часу, багато аспектів такого спілкування все ще недостатньо зрозумілі та пояснені. Наприклад, чи задумувалася ти, що всі ми маємо індивідуальні стилі переписки, по-різному закриваємо в них свої потреби та маємо різні очікування? Спробуй пригадати, як по-різному може відбуватися онлайн-спілкування зі знайомими, і, напевно, теж це помітиш. 

Аби ваше спілкування було приємним як офлайн, так і онлайн, кожному з вас варто дослідити, як саме вам подобається переписуватися та що в цьому процесі є важливим. Психіатр Мімі Уінсберг, досліджуючи це питання, за аналогією з концептом “5 мов кохання” виокремила такі стилі вподобань у переписках: 

  • компліменти
  • жартівливі дражнилки
  • “годування з ложечки” – відправка корисної інформації, мемів, відео, посилань
  • “пригощання” – солодкі пустяки, секстинг, обмін фото
  • дрібні “підштовхування” – періодичні короткі повідомлення з метою перевірити стан партнера і показати, що про нього пам’ятають

Якщо ви зрозумієте, які саме прояви уваги в переписках важливі конкретно для вас (і донесете це один одному), це допоможе попереджати конфлікти через дискомунікацію і непорозуміння.  

Самодіагностика

Насправді, історія переписки може стати своєрідною “історією хвороби” ваших стосунків, адже це задокументовані факти, з якими важко сперечатися. Іноді нам може здаватися, що ми, наприклад, сама лагідність та підтримка, хоча насправді розмовляємо дуже холодно і відсторонено. І якщо після розмови вживу відслідкувати це може бути складно, то листування відкриває цю можливість. 

Спробуй переглянути вашу переписку з коханим з холодною головою. На що вона більше схожа – на переписку двох закоханих чи все ж сухий список покупок, нагадувань і роздратованих питань з серії “Куди ти поклала мою викрутку”? Якщо другий варіант виявився ближчим до вашого стану справ, то, по-перше, не переймайся – ваша пара точно не єдина має цю проблему :) По-друге, спробуйте змінювати стан речей дрібничками: смайлики-сердечка, компліменти без приводу, короткі “Я сумую” та “Кохаю тебе” відіграють величезну роль, хоча потребують лише пару секунд. 

Пам’ятай: важливий навіть не смайлик чи гіфка з котиками, а сам факт того, що ви нагадуєте собі робити партнеру приємно та докладаєте до цього зусиль. Головне пристосовуватися до змін поступово, але регулярно, і тоді ваші стосунки (і один з одним, і з гаджетамі) зміняться на краще. 

ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ Тренди весільної флористики: що буде популярним у 2024 році?
НАСТУПНА СТАТТЯ Добірка захоплюючих книг для холодних вечорів
Читайте також
Як війна змінить українські весілля після перемоги?
Поради та ідеї від YesYes
Як війна змінить українські весілля після перемоги?
Музика на весіллі: 12 найпоширеніших помилок
Поради та ідеї від YesYes
Музика на весіллі: 12 найпоширеніших помилок
Свадьба за границей – где регистрируют брак украинские молодожёны
Поради та ідеї від YesYes
Свадьба за границей – где регистрируют брак украинские молодожёны
Свадьба в деревне: долой предрассудки
Стиль і колір весілля
Свадьба в деревне: долой предрассудки
Тут молодята шукають спеціалістів

Створено вже 4221 тендерів на YesYes

  1. Створюй оголошення (тендери)
  2. Отримуй пропозиції від спеціалістів
  3. Обирай кращих
Тендери допомагають заощадити безліч часу на пошуки.

Переглянути тендери Створити тендер

Оберіть вашу роль на весіллі

Я готуюся до весілля Я весільний спеціаліст

Пишіть сюди всі Ваші запитання, ідеї,
зауваження і просто думки з приводу
роботи нашого порталу