Усі статті Їжа, торти, кейтеринг Як правильно скласти меню на весілля?

Як правильно скласти меню на весілля?

Скласти меню на весілля – спочатку виглядає нездійсненною місією. Як вибрати формат застілля? Які страви замовити? Як розрахувати кількість алкоголю на весілля? У цій статті ми відповімо на всі питання, щоб ти з легкістю організувала ідеальний весільний бенкет.

Оберіть формат

Вибір формату весільного застілля – перший і важливий крок. Як зробити правильний вибір? Орієнтуватися на стилістику та настрій, який ви хочете бачити на весіллі, звичайно :) Банкет із почерговим виносом страв підійде для більш класичних чи камерних весіль – так ти зможеш зібрати гостей за одним столом, створити атмосферу сімейної вечері.

Другий варіант, фуршет, чудово впишеться у формат весілля-вечірки, якщо ти хочеш, щоб гості більше часу проводили на танцполі чи активних конкурсах. Крім того, твої близькі не будуть прив'язані до одного місця та співрозмовників, а тобі не доведеться розгадувати ребуси, плануючи розсадку :)

Детальніше про вибір формату весілля читай у нашій статті “Банкет або фуршет – який формат весілля вибрати”

Розрахунок кількості страв та частування для весільного меню

Звичайно, ніхто не хоче залишити гостей на весіллі голодними :) Але і переборщувати із замовленням не варто - кожні зайві 200-300 грам частування на одного запрошеного виллються в пристойну суму, коли ти помножиш це на кількість гостей: на 50, а то й 100 персон.

За час святкування весілля гість з'їдає приблизно 1200 грамів основної їжі: сюди входять холодні та гарячі закуски, фрукти та основна страва. Окремо варто враховувати весільний торт – на кожну людину в середньому потрібно 150 грамів торта (якщо серед твоїх близьких багато ласунів, розраховуй на 200 грамів, щоб був запас).

Тепер давай розрахуємо, скільки потрібно замовляти частування кожного виду на весільний банкет:

  • Холодні закуски. Додай у меню м'ясні нарізки, сири, канапе, соління та овочі. Близько 300 грамів на одного гостя.
  • Салати. 150-250 грамів на кожного. Зважай на ситність салатів – легкого овочевого салату буде потрібно більше, ніж важчих з калорійною заправкою або жирними інгредієнтами (наприклад, Цезар або Нісуаз).
  • Гарячі закуски. Фрікасе, жульєн, м'ясні рулети - досить 100-200 грам.
  • Основні страви. 150-200 г гарніру і 200-300 г риби, м'яса або птиці.
  • Фрукти та кенді-бар. Подаються до солодкого столу або вітального фуршету. 200 грамів на одну персону.

Не забувай: найкращі ресторани для весільного банкету ти знайдеш у каталозі YesYes!

Вітальний фуршет

Навіть якщо ви зупинилися на банкеті для основного святкування, під час збирання гостей варто провести вітальний фуршет. По-перше, від нього залежатиме найперше враження про ваше весілля. По-друге, завдяки ньому пунктуальні гості не нудьгують перед початком церемонії.

Для такого фуршету ми радимо підготувати холодні закуски (вдалим варіантом будуть канапе на шпажках, сирна тарілка) та вітальний напій – це може бути, наприклад, келих шампанського або лимонад. Для холодної пори року чудово підійде глінтвейн та гарячі закуски: наприклад, сирні кульки в паніровці з ягідним соусом. Нехай твої гості зігріються перед важливим моментом :)

Страви для весільного бенкету

Декілька порад, як правильно вибрати страви для весільного банкету:

  • Різноманітність. Напевно, за святковим столом зберуться люди з різними смаками, тому твоє завдання в тому, щоб кожен знайшов щось для себе. У меню надай гостям вибір з риби та морепродуктів, м'яса та птиці; дотримуйся балансу в закусках та салатах між ситними насиченими стравами та легкими овочевими – так ніхто не залишиться голодним.
  • Сезон. Враховуй, що в спеку літом потрібно запастися прохолодними напоями, а взимку гості захочуть більше ситної їжі за вечерею.
  • Сумісність страв. Вибирати страви на весілля потрібно не окремо, а з огляду на загальну концепцію частування та їх сумісність. Погодься, голубці по сусідству з Нісуазом виглядатимуть дивно на весільному бенкеті :)

Алкогольні напої

Розповідаємо, як розрахувати кількість алкоголю на весілля:

Шампанське

На весіллях частіше віддають перевагу міцнішим напоям, проте варто взяти в розрахунок 3 келихи шампанського на людину (воно може користуватися популярністю на вітальному фуршеті перед церемонією). Помнож кількість дорослих гостей на 3 і розділи отримане число на 5 (саме стільки келихів в одній пляшці шампанського).

Вино

Орієнтовний розрахунок кількості вина – 1 пляшка на одну персону. Найчастіше гості на банкеті віддають перевагу червоному вину, тому радимо закуповувати його в пропорції 60% червоного вина і 40% білого. Однак зважай на основну страву: традиційно, до м'яса подають червоні вина, а до риби – біле.

Міцні напої

Основний розрахунок – 1 пляшка міцного алкоголю на 2 чоловіки. Якщо ви плануєте урізноманітнити асортимент коньяком, віскі та ромом, то ресторатори говорять про пропорцію 60% горілки на 40% інших варіантів. Якщо на вашому весіллі більше молодих гостей, то використовуй пропорцію навпаки – 40% горілки та 60% альтернативи.

Запас

Додай до остаточних розрахунків 15-20%, щоб алкоголь не закінчився у невідповідний момент.

Більш детально ти можеш прочитати про це питання у нашій статті “Алкоголь на весілля – YesYes допоможе розрахувати”

Безалкогольні напої

Безалкогольних напоїв на весіллі має бути багато – у середньому розраховуй по 2 літри на людину. Що можна запропонувати гостям у меню напоїв:

  • Мінеральна вода
  • Соки
  • Компоти та морси
  • Газовані напої
  • Гарячі напої: чай та кава
  • Сезонні напої: наприклад, лимонади влітку та безалкогольний глінтвейн узимку.

При замовленні безалкогольних напоїв дуже важливо враховувати пору року, коли проводиться весілля: у спекотні дні витрата соків, мінералки та лимонаду значно збільшиться. Крім того, зважай на те, що на природі гості теж п'ють більше води, ніж у приміщенні.

Додаткові меню

Важливо виявити турботу про гостей, у тому числі і у складанні меню на весілля. Якщо ти знаєш, що серед запрошених є люди з алергією, спеціальною дієтою чи дітьми, то важливо продумати додаткові опції у меню: дитячий стіл, дієтичні чи вегетаріанські альтернативи основним стравам. Під час замовлення у ресторані обов'язково уточни у адміністратора, які шляхи вирішення вони можуть запропонувати.

Приклад весільного меню

Щоб тобі було простіше зорієнтуватися під час замовлення страв, ми склали приклад меню на весілля:

Холодні закуски

Назва страви
Вага однієї порції
30 гостей
50 гостей
70 гостей
Профітролі з сиром і в'яленими томатами
30 гр
25
40
55
Сирне плато з конфітюром, медом і волоським горіхом
400 гр
5 шт.
8 шт. 
12 шт.
Рулетики з баклажанів з сиром і кінзою
25 гр 
20
35
50
Канапе "Капрезе"
20 гр
20
35
50
Канапе з копченою бужениною і помідорами чері
30 гр
25
40
55
Антіпасті з курячої грудки з сезонними овочами 
і м'яким сиром
500 гр
4 шт.
7 шт.
10 шт.

Салати

Назва страви
Вага однієї порції
30 гостей
50 гостей
70 гостей
Салат з авокадо, руколою і сьомгою
180 гр
9
15
21
Салат "Цезар"
150 гр
12
20
28
Салат Грецький
150 гр
9
15
21

Гарячі закуски

Назва страви
Вага однієї порції
30 гостей
50 гостей
70 гостей
Молочна кукуруза на шпажці
100 гр
15
30
40
Мідії запечені з сиром
40 гр
15
30
40
Млинці з грибами
50 гр
15
30
40
Корн-доги на шпажці
100 гр
15
30
40

Основні страви

Назва страви
Вага однієї порції
30 гостей
50 гостей
70 гостей
Стейк з телятини з болгарським перцем, оливками і сиром Фета
200 гр
15
30
40
Сібас в цитрусовому соусі
200 гр
15
20
30
Картопля по-селянськи
180 гр
15
25
35
Овочеві шашлички
180 гр
15
25
35

Десерти

Назва страви
Вага однієї порції
30 гостей
50 гостей
70 гостей
Фруктово-ягідна тарта
1500 гр
3 шт.
5 шт.
7 шт.
Весільний торт
150 гр
30 порцій
50 порцій
70 порцій


Впевнені, коли ти застосуєш на практиці всі поради щодо складання меню з цієї статті, твій весільний бенкет пройде ідеально!

ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ Обручки з діамантом: 12 найпопулярніших форм дорогоцінного каміння
НАСТУПНА СТАТТЯ 5 організаційних справ, які лиш здаються складними
Читайте також
Банкет или фуршет – какой формат свадьбы выбрать?
Їжа, торти, кейтеринг
Банкет или фуршет – какой формат свадьбы выбрать?
15 сладких идей, чем заменить свадебный торт
Їжа, торти, кейтеринг
15 сладких идей, чем заменить свадебный торт
Мова кохання: українські вірші для весільних обітниць
Поради та ідеї від YesYes
Мова кохання: українські вірші для весільних обітниць
Свадьба не в ресторане: в поисках новых мест! Завод, ангар или галерея?
Планування і організація
Свадьба не в ресторане: в поисках новых мест! Завод, ангар или галерея?
Каталог весільних послуг

Усі весільні спеціалісти, ресторани та салони

Дивись увесь Каталог

Оберіть вашу роль на весіллі

Я готуюся до весілля Я весільний спеціаліст

Пишіть сюди всі Ваші запитання, ідеї,
зауваження і просто думки з приводу
роботи нашого порталу