Усі статті Їжа, торти, кейтеринг Як правильно скласти меню на весілля?

Як правильно скласти меню на весілля?

Скласти меню на весілля – спочатку виглядає нездійсненною місією. Як вибрати формат застілля? Які страви замовити? Як розрахувати кількість алкоголю на весілля? У цій статті ми відповімо на всі питання, щоб ти з легкістю організувала ідеальний весільний бенкет.

Оберіть формат

Вибір формату весільного застілля – перший і важливий крок. Як зробити правильний вибір? Орієнтуватися на стилістику та настрій, який ви хочете бачити на весіллі, звичайно :) Банкет із почерговим виносом страв підійде для більш класичних чи камерних весіль – так ти зможеш зібрати гостей за одним столом, створити атмосферу сімейної вечері.

Другий варіант, фуршет, чудово впишеться у формат весілля-вечірки, якщо ти хочеш, щоб гості більше часу проводили на танцполі чи активних конкурсах. Крім того, твої близькі не будуть прив'язані до одного місця та співрозмовників, а тобі не доведеться розгадувати ребуси, плануючи розсадку :)

Детальніше про вибір формату весілля читай у нашій статті “Банкет або фуршет – який формат весілля вибрати”

Розрахунок кількості страв та частування для весільного меню

Звичайно, ніхто не хоче залишити гостей на весіллі голодними :) Але і переборщувати із замовленням не варто - кожні зайві 200-300 грам частування на одного запрошеного виллються в пристойну суму, коли ти помножиш це на кількість гостей: на 50, а то й 100 персон.

За час святкування весілля гість з'їдає приблизно 1200 грамів основної їжі: сюди входять холодні та гарячі закуски, фрукти та основна страва. Окремо варто враховувати весільний торт – на кожну людину в середньому потрібно 150 грамів торта (якщо серед твоїх близьких багато ласунів, розраховуй на 200 грамів, щоб був запас).

Тепер давай розрахуємо, скільки потрібно замовляти частування кожного виду на весільний банкет:

  • Холодні закуски. Додай у меню м'ясні нарізки, сири, канапе, соління та овочі. Близько 300 грамів на одного гостя.
  • Салати. 150-250 грамів на кожного. Зважай на ситність салатів – легкого овочевого салату буде потрібно більше, ніж важчих з калорійною заправкою або жирними інгредієнтами (наприклад, Цезар або Нісуаз).
  • Гарячі закуски. Фрікасе, жульєн, м'ясні рулети - досить 100-200 грам.
  • Основні страви. 150-200 г гарніру і 200-300 г риби, м'яса або птиці.
  • Фрукти та кенді-бар. Подаються до солодкого столу або вітального фуршету. 200 грамів на одну персону.

Не забувай: найкращі ресторани для весільного банкету ти знайдеш у каталозі YesYes!

Вітальний фуршет

Навіть якщо ви зупинилися на банкеті для основного святкування, під час збирання гостей варто провести вітальний фуршет. По-перше, від нього залежатиме найперше враження про ваше весілля. По-друге, завдяки ньому пунктуальні гості не нудьгують перед початком церемонії.

Для такого фуршету ми радимо підготувати холодні закуски (вдалим варіантом будуть канапе на шпажках, сирна тарілка) та вітальний напій – це може бути, наприклад, келих шампанського або лимонад. Для холодної пори року чудово підійде глінтвейн та гарячі закуски: наприклад, сирні кульки в паніровці з ягідним соусом. Нехай твої гості зігріються перед важливим моментом :)

Страви для весільного бенкету

Декілька порад, як правильно вибрати страви для весільного банкету:

  • Різноманітність. Напевно, за святковим столом зберуться люди з різними смаками, тому твоє завдання в тому, щоб кожен знайшов щось для себе. У меню надай гостям вибір з риби та морепродуктів, м'яса та птиці; дотримуйся балансу в закусках та салатах між ситними насиченими стравами та легкими овочевими – так ніхто не залишиться голодним.
  • Сезон. Враховуй, що в спеку літом потрібно запастися прохолодними напоями, а взимку гості захочуть більше ситної їжі за вечерею.
  • Сумісність страв. Вибирати страви на весілля потрібно не окремо, а з огляду на загальну концепцію частування та їх сумісність. Погодься, голубці по сусідству з Нісуазом виглядатимуть дивно на весільному бенкеті :)

Алкогольні напої

Розповідаємо, як розрахувати кількість алкоголю на весілля:

Шампанське

На весіллях частіше віддають перевагу міцнішим напоям, проте варто взяти в розрахунок 3 келихи шампанського на людину (воно може користуватися популярністю на вітальному фуршеті перед церемонією). Помнож кількість дорослих гостей на 3 і розділи отримане число на 5 (саме стільки келихів в одній пляшці шампанського).

Вино

Орієнтовний розрахунок кількості вина – 1 пляшка на одну персону. Найчастіше гості на банкеті віддають перевагу червоному вину, тому радимо закуповувати його в пропорції 60% червоного вина і 40% білого. Однак зважай на основну страву: традиційно, до м'яса подають червоні вина, а до риби – біле.

Міцні напої

Основний розрахунок – 1 пляшка міцного алкоголю на 2 чоловіки. Якщо ви плануєте урізноманітнити асортимент коньяком, віскі та ромом, то ресторатори говорять про пропорцію 60% горілки на 40% інших варіантів. Якщо на вашому весіллі більше молодих гостей, то використовуй пропорцію навпаки – 40% горілки та 60% альтернативи.

Запас

Додай до остаточних розрахунків 15-20%, щоб алкоголь не закінчився у невідповідний момент.

Більш детально ти можеш прочитати про це питання у нашій статті “Алкоголь на весілля – YesYes допоможе розрахувати”

Безалкогольні напої

Безалкогольних напоїв на весіллі має бути багато – у середньому розраховуй по 2 літри на людину. Що можна запропонувати гостям у меню напоїв:

  • Мінеральна вода
  • Соки
  • Компоти та морси
  • Газовані напої
  • Гарячі напої: чай та кава
  • Сезонні напої: наприклад, лимонади влітку та безалкогольний глінтвейн узимку.

При замовленні безалкогольних напоїв дуже важливо враховувати пору року, коли проводиться весілля: у спекотні дні витрата соків, мінералки та лимонаду значно збільшиться. Крім того, зважай на те, що на природі гості теж п'ють більше води, ніж у приміщенні.

Додаткові меню

Важливо виявити турботу про гостей, у тому числі і у складанні меню на весілля. Якщо ти знаєш, що серед запрошених є люди з алергією, спеціальною дієтою чи дітьми, то важливо продумати додаткові опції у меню: дитячий стіл, дієтичні чи вегетаріанські альтернативи основним стравам. Під час замовлення у ресторані обов'язково уточни у адміністратора, які шляхи вирішення вони можуть запропонувати.

Приклад весільного меню

Щоб тобі було простіше зорієнтуватися під час замовлення страв, ми склали приклад меню на весілля:

Холодні закуски

Назва страви
Вага однієї порції
30 гостей
50 гостей
70 гостей
Профітролі з сиром і в'яленими томатами
30 гр
25
40
55
Сирне плато з конфітюром, медом і волоським горіхом
400 гр
5 шт.
8 шт. 
12 шт.
Рулетики з баклажанів з сиром і кінзою
25 гр 
20
35
50
Канапе "Капрезе"
20 гр
20
35
50
Канапе з копченою бужениною і помідорами чері
30 гр
25
40
55
Антіпасті з курячої грудки з сезонними овочами 
і м'яким сиром
500 гр
4 шт.
7 шт.
10 шт.

Салати

Назва страви
Вага однієї порції
30 гостей
50 гостей
70 гостей
Салат з авокадо, руколою і сьомгою
180 гр
9
15
21
Салат "Цезар"
150 гр
12
20
28
Салат Грецький
150 гр
9
15
21

Гарячі закуски

Назва страви
Вага однієї порції
30 гостей
50 гостей
70 гостей
Молочна кукуруза на шпажці
100 гр
15
30
40
Мідії запечені з сиром
40 гр
15
30
40
Млинці з грибами
50 гр
15
30
40
Корн-доги на шпажці
100 гр
15
30
40

Основні страви

Назва страви
Вага однієї порції
30 гостей
50 гостей
70 гостей
Стейк з телятини з болгарським перцем, оливками і сиром Фета
200 гр
15
30
40
Сібас в цитрусовому соусі
200 гр
15
20
30
Картопля по-селянськи
180 гр
15
25
35
Овочеві шашлички
180 гр
15
25
35

Десерти

Назва страви
Вага однієї порції
30 гостей
50 гостей
70 гостей
Фруктово-ягідна тарта
1500 гр
3 шт.
5 шт.
7 шт.
Весільний торт
150 гр
30 порцій
50 порцій
70 порцій


Впевнені, коли ти застосуєш на практиці всі поради щодо складання меню з цієї статті, твій весільний бенкет пройде ідеально!

ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ Обручки з діамантом: 12 найпопулярніших форм дорогоцінного каміння
НАСТУПНА СТАТТЯ 5 організаційних справ, які лиш здаються складними
Читайте також
Как правильно составить меню на свадьбу?
Їжа, торти, кейтеринг
Как правильно составить меню на свадьбу?
Свадебное меню: ТОП-9 ошибок, которые легко исправить
Їжа, торти, кейтеринг
Свадебное меню: ТОП-9 ошибок, которые легко исправить
Свадебный декор своими руками: делаем стильный план рассадки
Зроби сам
Свадебный декор своими руками: делаем стильный план рассадки
Разделяй и празднуй! Когда не стоит расписываться и праздновать свадьбу в один день?
Планування і організація
Разделяй и празднуй! Когда не стоит расписываться и праздновать свадьбу в один день?
Тут молодята шукають спеціалістів

Створено вже 4233 тендерів на YesYes

  1. Створюй оголошення (тендери)
  2. Отримуй пропозиції від спеціалістів
  3. Обирай кращих
Тендери допомагають заощадити безліч часу на пошуки.

Переглянути тендери Створити тендер

Оберіть вашу роль на весіллі

Я готуюся до весілля Я весільний спеціаліст

Пишіть сюди всі Ваші запитання, ідеї,
зауваження і просто думки з приводу
роботи нашого порталу