Усі статті Поради та ідеї від YesYes Як виспатися перед днем весілля? Головні поради від безсоння

Як виспатися перед днем весілля? Головні поради від безсоння

Перед важливими подіями нас часто долає безсоння, а наступного дня треба боротися зі втомою та заспаним виглядом. Але як взагалі заснути перед власним весіллям? Тобі точно знадобляться сили, аби сяяти найяскравіше в такий день! YesYes має для тебе 5 порад, як розслабитися, міцно заснути і гарно відпочити перед весіллям. 

Лайфхак для відповідальних: починай застосовувати ці поради ще задовго до омріяної дати, бо здоровий сон впливає на наш емоційний стан, тіло, зовнішність і настрій. Бути здоровою і гарною хочеться не тільки в день весілля, правда? :) 

1. Підготуй кімнату

Якісний відпочинок точно вартує інвестицій твоїх зусиль. Ось кілька моментів у підготовці кімнати до сну: 

  • Приглушене світло. Озбройся нічником, торшером або гірляндами, аби замінити основне яскраве освітлення за годину до сну. Так твій мозок матиме чіткий сигнал, що вже час відмикатися від робочих і побутових справ та налаштовуватися на відпочинок. 

  • Якісна постіль. Повір, ти ніколи не пошкодуєш про гроші, вкладені в ортопедичну подушку, зручний матрац або ковдру з додатковою вагою! Також варто подбати про свіжу постільну білизну з приємних тобі матеріалів. Наприклад, шовкова наволочка не тільки приємна на дотик, а ще й покращить стан твого волосся, адже на такій тканині воно не плутається і менше пошкоджується.

На замітку: якщо противна жабка всередині не дозволяє купити все це самостійно, то можеш докинути цю ідею в список бажаних подарунків до весілля. Гості будуть раді, якщо ти полегшиш їм цю справу конкретними посиланнями :)

  • Штори блекаут. Якщо за твоїм вікном видно фари від машин, ліхтарі чи яскраві вивіски, і це заважає твоєму засинанню, то штори блекаут стануть спасінням. Не варто недооцінювати, як візуальний шум впливає на тривалість і міцність сну. 

2. Заміни екран книгою

Порада нудна (ми теж любимо поскролити ТікТок у ліжку!), але все ж дієва. Мерехтіння екрану, швидкий потік інформації, купа звуків і картинок – наш мозок дуже любить цей швидкий дофамін, але він ніяк не сприяє розслабленню та засинанню. Якщо ти не затятий читач, купи собі легку і приємну книжку, яку читатимеш перед сном – якийсь ромком про кохання чи ненав’язливий детектив допоможуть перемкнутися і заспокоїти розум. Але є побічний ефект: книжка може попастися надто цікава, тож гляди не просиди з нею до ранку :) 20-30 хвилин читання буде цілком достатньо. 

3. Задумайся про дихальні вправи або медитацію

Змусити себе заспокоїтися і налаштуватися на сон силою думки – справа нелегка :) Пропонуємо тобі спробувати перевірені засоби, які зроблять цей процес простішим і приємнішим: дихальні вправи, м’язову релаксацію або медитації. 

Техніка м’язової релаксації

Лягай на спину, ноги прямі, руки вздовж тулуба. Заплющ очі і зроби кілька вдихів і видихів у спокійному темпі. Після цього постарайся одночасно напружити усі свої м’язи: стисни кулаки, наморщи обличчя, напруж руки і ноги, сідниці. Потримайся в цій напрузі, рахуючи до 5. Після цього розслаб усі м’язи одночасно і видихни. Зроби кілька таких повторів напруження-розслаблення. Після цього тіло почуватиметься м’якішим і розслабитися буде легше. 

Другий варіант цієї техніки – стискати м’язи по черзі, скеровуючи в них свою увагу. Наприклад, можеш почати з м’язів обличчя: заплющ очі, наморщи лоба і розслаб, спостерігаючи за відчуттями. Далі переходь до щелеп, губ, плечей, біцепсу, спини – так треба повільно пройтися по всьому тілу, не забуваючи про дихання. 

Дихання “4-7-8”

Глибоко видихни через рот, потім стули губи і вдихни носом, рахуючи до 4. Потім затримай дихання на 7 секунд і повільно видихай, рахуючи до 8. Цю дихальну вправу можна робити до 4 разів перед сном або коли треба заспокоїтися. 

Уповільнене дихання

Вправа виконується так само просто, як і звучить. Зроби довгий вдих і повільний повний видих, при цьому концентруючись на відчуттях у тілі і тому, як повітря проходить твоїм носом і легенями. Слідкуй за тим, як повільно піднімається і живіт – можна для цього покласти на нього руки. Повтори цикл кілька разів, слідкуючи, аби видих був вдвічі довшим за вдих. 

А ось і кілька медитацій для засинання. На Ютюбі їх безліч, тож можеш підбирати нову хоч щодня :)  

4. Залучай аромати

Ароматерапія працює і в шикарних спа, і в санаторіях, і у магазинах :) Тож чому б їй не спрацювати у тебе в спальні? Правильно підібрані ефірні олії та аромати допомагають знизити стрес і тривогу, які частіше за все і заважають заснути. 

Аби скористатися магією запахів, треба купити дифузор і потрібні олії, або ж знайти їх у вигляді спреїв. Найкращими заспокійливими властивостями славляться аромати лаванди, евкаліпту, ромашки і жасміну. 

5. Встань з ліжка 

Порада звучить дивно, але від цього не перестає бути дієвою :) Якщо нервування і думки не дають заснути, підведись з ліжка і трошки порухайся. Можна походити кімнатою, попити води, повернутися до книжки або зробити якусь з релаксуючих вправ, що ми наводили вище. Чим довше не вдається заснути, тим сильніше може накопичуватися роздратування, тож буде добре розірвати цю спіраль і ненадовго відволіктися. Великі шанси, що вже за 10-15 хвилин мозок заспокоїться і ти почнеш провалюватися в сон. 

ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ Літнє весілля: 12 організаційних проблем і їхнє вирішення
НАСТУПНА СТАТТЯ Відіймає подих? Топ швидких технік для подолання стресу
Читайте також
Фильмы про свадьбу, которые стоит посмотреть: подборка от YesYes
Поради та ідеї від YesYes
Фильмы про свадьбу, которые стоит посмотреть: подборка от YesYes
Мова кохання: українські вірші для весільних обітниць
Поради та ідеї від YesYes
Мова кохання: українські вірші для весільних обітниць
Актуальный свадебный декор: урок геометрии от YesYes
Декор і флористика
Актуальный свадебный декор: урок геометрии от YesYes
Музыканты или диджей: кого выбрать на свадьбу?
Планування і організація
Музыканты или диджей: кого выбрать на свадьбу?
Тут молодята шукають спеціалістів

Створено вже 4221 тендерів на YesYes

  1. Створюй оголошення (тендери)
  2. Отримуй пропозиції від спеціалістів
  3. Обирай кращих
Тендери допомагають заощадити безліч часу на пошуки.

Переглянути тендери Створити тендер

Оберіть вашу роль на весіллі

Я готуюся до весілля Я весільний спеціаліст

Пишіть сюди всі Ваші запитання, ідеї,
зауваження і просто думки з приводу
роботи нашого порталу