Все статьи Советы и идеи от YesYes 7 кроків, які збережуть іскру у довготривалих стосунках

7 кроків, які збережуть іскру у довготривалих стосунках

Щасливий шлюб – це марафон, а не спрінт. Тому потрібно вміти підтримувати ваші стосунки у складні періоди і коли гормони з конфетного періоду завершать свою дію. YesYes підготував 7 порад, які допоможуть вам зберегти іскру і побудувати щасливі довготривалі стосунки. 

Говорити про свої потреби

Чи легко тобі погодитися з думкою, що ти не телепат, ворожка чи екстрасенс? А з тим, що твій партнер так само не вміє читати думки? Але якщо навіть хтось з вашої пари займається езотерикою і ховає кришталеву кулю у шафі, звичка говорити про свої потреби відкрито точно покращить стосунки :) 

Якщо раптом у вашому лексиконі зустрічаються фрази на кшталт “А ти сам не здогадався?”, “Ну а ти як думаєш?” або ж мовчазні образи за невгадані бажання, то варто попрацювати над дорослою позицією і вмінням брати відповідальність за власні потреби. Так, твій партнер тебе кохає і точно хоче для тебе найкращого, але йому буде набагато простіше з твоїми підказками. 

Не забувати про приємні дрібниці

Як будинок складається з окремих цеглин, так і щасливі стосунки – з маленьких щоденних кроків. Масштабні сюрпризи, дорогі подарунки, важливі моменти і захопливі подорожі, звісно, приносять нам багато задоволення і змушують пишатися партнером. Але на довгій дистанції куди важливіша щоденна увага: приємна записка, приготовлений сніданок, букет без приводу чи вчасно принесений чай після важкого дня. Всі ці дрібниці створюють затишну атмосферу довіри і підтримки, хоча і не вимагають великих зусиль.

Робити компліменти

На цій дрібничці ми хочемо поставити окремий акцент. Спробуйте щодня говорити один одному компліменти! Помічати гарні риси і поступки один одного – це також навичка, яка з часом дійде до автоматизму і позитивно вплине на стосунки. Хвалити і щиро дякувати можна за будь-яку дрібничку: нову сукню, смішний жарт, гарну усмішку. Отримувати компліменти завжди приємно, тож не впускайте цю можливість порадувати кохану людину. 

Без засудження

Постійна критика і осуд підриває відчуття безпеки у стосунках і змушує обох партнерів почуватися як на полі бою: атакувати і захищатися. Не найкраща атмосфера, особливо у часи війни, правда?

Якщо у вас вже є токсична звичка ставати у позицію критика стосовно один одного, радимо починати виправлення одразу у два боки: контролювати себе і вчитися відстоювати кордони. 

З першим пунктом плану допоможе саморефлексія і спроби відстежувати свою поведінку. Неможливо в один день вирішити позбутися критики :) Але ти можеш навчитися помічати за собою цю поведінку і просити за неї вибачення. Наприклад, якщо знову вилетів коментар “Та чому ти не можеш нормально зробити з першого разу!”, видихни і підійди до партнера з фразою на кшталт: “Пробач мене за такі грубі слова. Я розумію, як тобі неприємно їх чути, і щиро прошу вибачення за це. Ця ситуація мене зачепила, бо я потребую твоєї допомоги з цим. Давай разом вирішимо, як це зробити краще”.

Якщо ж критику отримуєш ти, то варто звернути на це увагу партнера. Намагайся не піддаватися агресії, бо так лише розпочнеться сварка. Спробуй: “Мені не подобається чути такі слова. Через них я почуваюся пристиданою і безпорадною, це боляче. Будь ласка, якщо ти хочеш виправити якусь проблему – спробуй знайти м’якіші слова”. 

Розподіл хатніх обов’язків

Ох цей побут :) Чимало закоханих він опустив з небес на землю, адже вірші про почуття не помиють посуд і не сходять за продуктами. 

Немає єдиної правильної формули розподілу обов’язків, адже усі пари індивідуальні. Тож вам доведеться самотужки зрозуміти, яке налаштування побуту підходить саме у вашому випадку. Проте можемо дати пораду: домовтеся про тестовий період і будьте готові передомовлятися стільки, скільки доведеться. Буває так, що на словах запропонована схема виглядає ідеально, а на практиці хтось з партнерів накопичує роздратування від несправедливості і отримує докори “ти ж сам зголосився на це!”

Саме тому ми радимо проявити гнучкість у питаннях побуту. Пам’ятайте, що ваш ворог – це не партнер, а безлад і немитий посуд, з яким ви маєте боротися разом.

Вирішувати проблеми діалогом

Складно знайти компроміс, коли в тебе вже летить тарілка :) Ми часто говоримо про важливість розмов, але цього пункту не уникнути – вміння будувати конструктивні діалоги є невід’ємною частиною успішних стосунків. Аби розвинути цю навичку, читай наше детальне керівництво “Як зберегти стосунки з коханим і родиною: поради проти конфліктів”.

Залишати право на свою незалежність

Суцільне злиття і цілодобове “прилипання” до другої половинки – це лише етап стосунків. І його закінчення зовсім не означає охолодження почуттів чи приреченість вашої пари. Скоріше сигналізує, що ви пережили гормональний бум і готові до створення міцного фундаменту для довготривалого союзу. 

Для гармонійного співіснування і відчуття задоволеності життям людям необхідний особистий простір: для саморозвитку, кар’єри, хобі, спілкування з іншими людьми і просто часу для думок насамоті. Дуже важливо пам’ятати, що партнер і ваші стосунки – хоча і дуже важлива, але всього лиш частина вашого життя. 

Час, який ви проводите окремо, тільки посприяє вибудовуванню надійної довіри, дозволить вам трошки посумувати один за одним та принесе багато нових тем для обговорення після :) 

ПРЕДЫДУЩАЯ СТАТЬЯ Ідеї весняного манікюру: тренди на весілля і на кожен день
СЛЕДУЮЩАЯ СТАТЬЯ Помилки, яких припускаються усі наречені
Читайте также
Музика для весілля від українських виконавців
Советы и идеи от YesYes
Музика для весілля від українських виконавців
Утро невесты: советы и плейлист от YesYes
Советы и идеи от YesYes
Утро невесты: советы и плейлист от YesYes
ТОП-15 популярних пісень, які не варто вмикати на весіллі
Советы и идеи от YesYes
ТОП-15 популярних пісень, які не варто вмикати на весіллі
Флористика на осінньому весіллі: які квіти використати восени?
Декор и флористика
Флористика на осінньому весіллі: які квіти використати восени?
Каталог свадебных услуг

Все свадебные специалисты, рестораны и салоны

Смотри весь Каталог

Выберите вашу роль на свадьбе

Я готовлюсь к свадьбе Я свадебный специалист

Пишите сюда все Ваши вопросы, идеи,
замечания и просто мысли по поводу
работы нашего портала